Javni servis BiH dobija 4 miliona KM, a koje medije u Srpskoj će Vlada častiti sa 3 miliona

Savjet ministara BiH odlučio je kako će biti raspoređeno deset miliona maraka od dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

BiH
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Prema odluci od 9. februara, Javnom radiotelevizijskom servisu BiH pripala su 4.000.000 KM, a vladama Republike Srpske i FBiH po 3.000.000 maraka.

BHRT je obavezan da svoje milione potroši na nabavku opreme za studijske i produkcijske kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji i otplatu prava za prenos Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.

A enitetske vlade? One svoja tri miliona treba da koriste “za podsticaj razvoju sektora elektronskih medija i stvaranje preduslova za jačanje medijskog pluralizma, a u skladu s odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske”.

-Cilj dodjele sredstava je podrška i unapređenje rada elektronskih medija u pogledu stvaranja boljih pretpostavki za kvalitetniju proizvodnju programa u skladu s novim tehnološkim standardima – piše u odluci Savjeta ministara BiH.

Vlade RS i FBiH dužne su do 31.12.2025. godine dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava Savjetu ministara BiH.

Kada je riječ o BHRT, njihovih četiri miliona na računi će biti možda već u ponedjeljak. Kako je najavljeno iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH, ministar Edin Forto i generalni direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović potpisaće 26. februara 2024. godine Sporazum kojim se na osnovu odluke Savjeta ministara obezbjeđuju 4 miliona KM za Javni RTV sistem BiH.

U suštini, ovim se realizuje dogovor političkih lidera sa sastanka u Laktašima 20. januara 2024. Jedna od tačaka sporazuma koji je procurio u javnost bila je upravo trošenje novca RAK BiH.

-Od sredstava RAK prikupljeno je 37 miliona KM. Od tog iznosa 10 miliona KM ide za medije (40 odsto BHRT, 30 odsto za medije u Republici Srpskoj i 30 odsto za medije u FBiH, uplaćuje se vladama da dalje raspoređuju). Iznos od 27 miliona KM se dijeli tako što se prvo izračuna koliko mora ostati Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, a ostalo će se prebaciti entitetima za projekte – piše u sporazumu.

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI