Šta se u ranije stavljalo u česnicu umjesto novčanice

U ne tako davna vremena, kada je većina srpskog stanovništva živjela na selu, česnicu za Božić su mijesili muškarci, ratari.

Zanimljivosti

Domaćin, orač, koji je pripremao česnicu stavljao je rukavicu na desnu ruku, kojom priprema hljeb i ogrtao se ponjavom ili životinjskom kožom kako bi godina bila rodna. Vjeruje se da je tako uzimao lik praroditelja, a da je sam proces simbol neprekinute tradicije prinošenja hljebne žrtve u krugu porodice – objasnila je Tamara Ognjević, istoričarka umjetnosti.

– Česnica se nikad ne sječe, lomi se. Nekada su je lomili samo muškarci, a najstariji među njima odlučivao je koje parče ide kome od ukućana. Tada je česnica, u koju se danas obično stavlja samo novčić, pravljena s mnogo takozvanih belega, poput zrna pasulja, kukuruza, drena, a koji su simbolizovali dobro zdravlje i bogate usjeve – kaže Tamara Ognjević.

U nekim krajevima česnicu je mogla da mijesi samo žena koja je rodila muško dijete, dok se u drugim krajevima vodilo računa da to čini mlad, zdrav i vrijedan čovjek, piše Espreso.

Nekad jednostavan beskvasni kolač od bijelog brašna, šaran ljeskovim grančicama, u gradskoj sredini postao je raskošan obredni kolač, često sličan slavskom kolaču, premazan jajetom, ukrašen detaljima od tijesta i pečatima sa hrišćanskim simbolima ili oblikovan kao buket ruža od kvasnog tijesta.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI