U Sjevernoj Koreji glasalo 99,63 posto birača

Izlaznost birača na posljednjim lokalnim izborima u Sjevernoj Koreji iznosila je čak 99,63 posto, a zanimljivo je da je to po prvi put u posljednjih nekoliko decenija.

REGION I SVIJET
FOTO: Depositphotos

Ukupno 27.858 radnika, seljaka, intelektualaca i funkcionera izabrano je za nove poslanike lokalnih pokrajinskih skupština, gradova i okruga na lokalnim izborima, navedeno je u izvještaju Centralne izborne komisije koji je objavila zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Među biračima koji su glasali 99,91 posto glasalo je za kandidate za poslanike u skupštinama pokrajina, a 0,09 odstno glasalo je protiv njih, prenosi KCNA. Što se tiče poslanika u gradskim i okružnim skupštinama za izabrane kandidate glasalo je 99,87 posto, a protiv njih 0,13 posto birača.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu ukazalo je u svom saopštenju da su državni mediji Sjeverne Koreje prenijeli izvještaj o protivnim glasovima na lokalnim izborima što je prvi put od 1960-ih godina.

Na izbore u Sjevernoj Koreji se u mnogim zemljama gleda kao na formalnost, jer kandidate bira vladajuća Radnička partija. Na izborima za poslanike u lokalnim skupštinama u julu 2019. godine izlaznost je bila 99,98 posto, a 100 posto birača glasalo je za kandidate.

U martu iste godine, Sjeverna Koreja je prijavila 99,99 posto izalsnost birača i 100 posto podrške kandidatima na izborima za poslanike u Vrhovnoj narodnoj skupštini, parlamentu zemlje. Prema navodima južnokorejskog ministarstva, Pjongjang na biračkim mjestima postavlja dve odvojene glasačke kutije različitih boja-jednu za podršku predloženim kandidataima, a drugu za neslaganje sa prijedlogom, što je potez koji otežava princip tajnog glasanja, jer je lako utvrditi da li ljudi glasaju za ili protiv.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI