Jedan odsto najbogatijih na svetu zagađuje kao pet milijardi ljudi

Emisije ugljen-dioksida i ugljen-monoksida koje su posledica delatnosti jedan odsto najbogatijih na planeti jednake su zagađenju koje stvara pet milijardi ljudi, odnosno dve trećine stanovništva Zemlje.

Zanimljivosti
FOTO: Depositphotos

Najbogatijih jedan odsto, odnosno 77 miliona ljudi, odgovorni su bili 2019. godine za čak 16 odsto globalnog zagađenja iz fosilnih goriva, navodi se u izveštaju organizacije „Oksfam“.

Ta količina je veća od ukupnog zagađenja iz drumskog saobraćaja širom sveta i direktno će uticati na smrt miliona ljudi do 2030. godine.

Izveštaj pokazuje ogromnu razliku ugljeničnog otiska superbogatih, čiji životni stilovi umnogome doprinose klimatskoj krizi, u odnosu na siromašne i srednju klasu koji trpe najveće posledice.

„Superbogati pljačkaju i zagađuju planetu do tačke uništenja, a oni najsiromašniji plaćaju najveću cenu“, istakla je viša savetnica u „Oksfamu“ Kijara Liguori.

Autori izveštaja navode da bi prosečnom pojedincu i pripadniku ostalih 99 odsto stanovništva bilo potrebno 1.500 godina da u atmosferu emituje ugljenika koliko i najbogatiji milijarderi zagade za godinu dana.

„Ovo je nepravedno u svojoj srži“, dodao je Liguori.

Neke od ključnih tačaka izveštaja su:

– Od devedesetih godina, najbogatijih jedan odsto sagoreli su dva puta više fosilnih goriva nego najsiromašnijih 50 odsto.

– Emisije najbogatijih će do 2030. godine biti 22 puta veće od nivoa koji je kompatibilan sa Klimatskim sporazumom iz Pariza. U poređenju s tim, emisije najsiromašnije polovine globalne populacije iznose tek petinu onoga što je zacrtano u Parizu.

– Najbogatijih 10 odsto odgovorno je za polovinu ukupnih emisija.

Izveštaj „Oskfama“ dolazi dve nedelje uoči 28. Klimatskog samita UN u Dubaiju, gde će se okupiti svetski lideri kako bi pregovarali o borbi protiv globalnog zagrevanja.

20°

Vedro
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI