Kila luka kao dvije kile banana: Evo zašto je usred sezone domaće povrće papreno skupo

Mrkva više od 3 marke , crni luk do 2,5 do 3,5 KM, zelena salata 6 do 7 maraka po kilogramu... Ni najstariji stanovnici brdovitog Balkana ne pamte da je domaće povrće, usred sezone, bilo tako papreno skupo. Šta nam se to dešava?

REPUBLIKA SRPSKA

Evo vidite, luk je ovdje tri marke, a kilogram vrhunskih, dobro očuvanih banana na akciji košta marku i po. To nikad nije bilo, da u junu mjesecu kila luka košta kao dvije kile banana – kaže domaćica koju smo zatekli u kupovini u jednom tržnom centru u Banjaluci.

I još dodaje da je više “trulih i gnjilih primjeraka” našla u korpi sa domaćim lukom, nego među bananama koje su proputovale pola svijeta.

Ali, nije luk jedini. Papreno su skupi i zelena salata, mrkva, peršun. Tako je kilogram mrkve na mnogim tezgama skuplji od kilograma rane paprike ili uvoznog paradajza.Ne treba biti bog zna kakav ekspert, pa zaključiti da su najviše skočile cijene povrća koje raste u zemlji ili pri zemlji i da je tome zasigurno kumovalo kišno i hladno proljeće, zbog kojeg su mnogi zasadi istrunuli.

Momir Cvetković, inženjer poljoprivrede iz Rogolja kod Gradiške, kaže da je loše vrijeme najveći, ali ne i jedini problem, koji je primorao povrtare da dignu cijene tradicionalno jeftinih vrsta povrća.

– U mnogim baštama je povrće presijavano. Takođe, povećani su troškovi hemijske zaštite zbog mnogih napasnika, naročito zbog invazije puževa. Time je poskupila proizvodnja – kazao je Cvetković za Srpskainfo.

Mile Popović, povrtar iz Karajzovaca, tvrdi da su ove godine, mrkovom, peršunom i zelenom salatom, kao i drugim vrstama povrća, zasijane manje površine nego ranije.

– U rasadnicima je preostalo hiljade struka povrća, koje proizvođači rasadnog materijala nisu uspjeli prodati. I to jasno govori o situaciji u povrtnjacima – kaže Popović za Srpskainfo.

Dakle, sve je manje proizvođača povrća, što ne treba da čudi, ako imamo u vidu hroničan manjak radne snage u cijeloj BiH. Povrtlarstvo je grana poljoprivrde u kojoj je za proizvodnju potrebno malo zemlje, ali mnogo vrijednih radnika.

21°

Oblačno
  • 23:00

    Kiša
    21°C
  • 02:00

    Oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    19°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI