Građanima BiH će biti vraćena ušteđevina

Prema raspoloživim podacima, u Bosni i Hercegovini je 1.116.000 deviznih štediša koji imaju oko 1,6 milijardi eura depozita. Od toga iznosa više od 150 miliona eura odnosi se na štednju u Ljubljanskoj banci, a 100 miliona eura na Invest banku, Beograd.

REPUBLIKA SRPSKA

Štediše se nadaju da će presuda u Strasbourgu u slučaju Ljubljanske banke biti dobra osnova za tužbu protiv Invest banke, Jugobanke, odnosno države Srbije.

Vijest da će starim deviznim štedišama uskoro biti vraćena dugovanja koja prema njima ima Ljubljanska banka, pokrenula je i pitanje povrata štednje iz i Invest banke.

U Udruženju starih deviznih štedišta BiH i dijaspore tvrde da će uskoro biti isplaćena dugovanja Ljubljanske banke, ali da će i ostali morati vratiti bh. građanima teško stečenu ušteđevinu, javlja Al- Jazeera Balkans.

Razlog za optimizam kada je u pitanju povrat stare devizne štednje je angažman njemačke advokatske kancelarije koja istražuje malverzacije s novcem na međunarodnom nivou.

Kako je nedavno izjavio Svetozar Nišić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja starih deviznih štediša BiH i dijaspore, dogovoreno je da se posao završi za godinu dana, a advokati su potvrdili da su već pronašli 3,2 milijardi eura smještenih u bankama po cijelom svijetu.

Spora procedura

Istraga je pokazala da se oko 47 posto novca nalazi u Velikoj Britaniji, dio na Kanarskim otocima, a Slovenija je novac bh. štediša prebacila u njemačku banku LHB u Frankfurtu.

Potraživanja prevarenih štediša samo u slučaju Ljubljanske banke iznose sa kamatama više od 600 miliona eura.

Iako će trebati još mnogo strpljenja u sporoj proceduri povrata imovine preko međunarodnog suda, čini se da će se napokon stati ukraj pljački bh. građana koja traje 20 godina.

Slovenija je spremna na sve da bi izbjegla plaćanje 600 miliona eura duga starim štedišama Ljubljanske banke, tvrdi Franc Bucik slovenski advokat, koji zastupa bh. štediše.

"Uostalom, Bruxelles više neće tolerisati to što Slovenija radi. Oni su dobro upoznati sa problemom Ljubljanske banke. Neće dozvoliti nikakve ucjene, niti prevare. Već smo podnijeli tužbu zbog malverzacija koje traju 20 godina. Država Slovenija je glavni krivac što dug nikada nije isplaćen", rekao je Bucik.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec najavio je ranije da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u EU ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI