Vječitim studentima otkucava vrijeme

Na univerzitetima u Srpskoj ima više od 6.000 studenata koji se školuju po starom programu, a koji imaju rok da do kraja školske 2013/2014. godine završe studije ili u suprotnom gube status studenta.

REPUBLIKA SRPSKA

Na Univerzitetu u Banjaluci kazali su da na ovom univerzitetu ima 4.142 studenta koji studiraju po starom programu, te da je najveći broj na Pravnom fakultetu, i to njih 764.

Na Medicinskom fakultetu imaju 733 studenta koja još nisu završila studije po starom programu, dok ih na Fakultetu političkih nauka ima 650. Pored ovih fakulteta, Prirodno-matematički fakultet, te Ekonomski i Filološki fakultet u Banjaluci takođe imaju veliki broj studenata koji se školuju po starom programu a nikako ne završavaju studije.

Najmanji broj "starih" studenata na banjalučkom Univerzitetu ima Akademija umjetnosti, i to svega njih 30. Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, istakli su da trenutno imaju oko 2.000 aktivnih studenata koji studiraju po starom programu, dok je u 2010. godini bilo njih 4.762.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da studenti koji studiraju po starom programu imaju rok da do kraja školske 2013/2014. godine završe studije ili će prema sadašnjim zakonskim propisima izgubiti status studenta.

- Studentske službe obavijestiće sve studente koji studiraju po starom programu da treba da završe studije do kraja iduće školske godine - istakao je Grujić.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da, ako opet veliki broj studenata koji studiraju po starom programu ne završi fakultete u predviđenom roku, univerziteti zatraže izmjene Zakona o visokom obrazovanju i da im se ponovo pruži mogućnost da konačno završe studije.

Na Univerzitetu u Banjaluci istakli su da je posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojila Narodna skupština RS u septembru ove godine, produžen rok za jednu školsku godinu, odnosno studenti treba da završe studije do oktobra 2014. godine.

- Krajnje je vrijeme da se studenti koji studiraju po starom programu uozbilje i da završe studije - istakli su na ovom univerzitetu.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI