Šestoro uhapšenih zbog šverca cigara

U policijskoj akciji "Livar" uhapšeno je šest osoba zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom cigaretama i drugom akciznom robom, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

REPUBLIKA SRPSKA

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja rekla je da se sumnja da su se uhapšene osobe duži period bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda i da je akcija sprovedena u saradnji sa Tužilaštvom BiH, a po naredbi Suda BiH.

Uhapšene osobe sumnjiče se da su duži period nabavljali veće količine cigareta sa područja Srbije sa akciznim markicama Srbije i Kosova, te ih nezakonito rasturali i prodavali na području Banjaluke i Prijedora.

Cigarete su nabavljali u Srbiji i preko granice u Bijeljini nelegalno prebacivali u BiH, da bi ih kasnije prodavali. U akciji "Livar" učestvovali su pripadnici centara javne bezbjednosti Banjaluka i Bijeljina, a pretreseno je osam lokacija na području Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice i Bijeljine.

Kako GlasSrpske nezvanično saznaje, tokom akcije pripadnici policije zaplijenili su i nekoliko komada nelegalnog oružja, i da će i za ovo krivično djelo biti podneseni izvještaji tužilaštvu.

- Prilikom pretresa policija je pored oružja zaplijenila cigarete i određenu dokumentaciju - ispričao je izvor blizak istrazi. U MUP-u RS su rekli da je akcija "Livar" nastavak redovne aktivnosti policije u sprečavanju nelegalnih radnji.

- Istraga u ovom periodu trajala je nekoliko mjeseci i do sada smo, u prethodnom periodu, zaplijenili robu u vrijednosti oko 45.000 maraka - rekao je pomenuti izvor.

On je istakao da tome treba dodati i robu zaplijenjenu u četvrtak (čija količina nije saopštena). Na području Banjaluke, prema nezvaničnim informacijama, pretresena je kuća Veselka Ducanovića u naselju Šargovac. Ducanovićeve komšije pričaju da znaju da se on dugo vremena bavio prodajom cigareta, ali da nisu znali da to radi nelegalno.

- Ducanovića poznajem dugo vremena i znam da je prodavao cigarete. U Šargovcu ima dvije kuće i neko manje skladište, kao i štand na stočnoj pijaci gdje između ostalog prodaje i cigarete - rekao je jedan od komšija koji nije želio da mu navodimo ime.

On je dodao da niko juče nije vidio policiju ni pretrese, jer su obavljeni rano ujutro. Naveo je da nisu čuli da li je Ducanović priveden u policijsku stanicu.

U policiji su potvrdili da će poslije kriminalističke obrade, tužilac odrediti da li će i za koliko osoba biti predložen pritvor. U MUP-u RS i Tužilaštvu BiH juče nisu mogli potvrditi da li je ova akcija povezana sa akcijom "Bald" u kojoj je zbog istog krivičnog djela početkom sedmice uhapšeno više od 20 osoba.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI