Bosna puna belog roblja

Najnoviji izveštaj američkog Stejt dipartmenta o trgovini ljudima u BiH. Mnogi promorani da prose, prinudno se udaju i budu u kućnom ropstvu.

Bosna i Hercegovina je polazna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i decu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim zemljama u Evropi. Ovo se navodi u izveštaju o trgovini ljudima u BiH za 2012. godinu koju je uradilo Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država - Stejt dipartment - koji je u delovima objavljen na sajtu Ambasade SAD u BiH.

- Žene iz BiH i mlade devojke, kao i žene i devojke iz Ukrajine, Albanije, Srbije, sa Kosova i iz Nemačke predmet su trgovine ljudima radi seksualnog iskorišćavanja unutar BiH - navodi se u izveštaju.

Kako se dalje ističe, lokalne devojke, posebno romskog porekla i devojke iz drugih zemalja u regiji bile su predmet trgovine ljudima u svrhu prisilnog braka ili kućnog ropstva.

- Značajan broj dečaka i devojčica romske nacionalnosti, a neki su uzrasta već i od četiri godine, bio je podvrgnut prisilnom prosjačenju od strane organizovanih kriminalnih grupa, precizirano je u ovom izveštaju. Dalje se navodi da je jedna nevladina organizacija zabeležila da su deca uzrasta već od 12 godina podvrgnuta trgovini seksom od strane osoba koje koriste ucenu, grupno silovanje i droge kao sredstva za prisilu i kontrolu.

Kako je precizirano u ovom izveštaju, vlasti BiH se ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminisanje trgovine ljudima, ali čine značajne napore da to urade.

- Vlasti BiH nisu pokazale konkretna poboljšanja u identifikaciji i zaštiti žrtava trgovine ljudima tokom godine, i obezbedile su malu količinu podrške NVO koje pružaju kritičnu negu i pomoć žrtvama - navodi se u izveštaju.

Navodi se i da vlasti nisu pristupile krivičnom gonjenju ni u jednom slučaju saučesništva zvaničnika u trgovini ljudima, za koje neki stručnjaci iz zemlje i NVO navode da su značajno otežali sveukupne napore vlade protiv trgovine ljudima.

- Tokom godine, NVO skloništa su pružila pomoć 21 žrtvi trgovine ljudima iz BiH, od kojih su osamnaestoro njih bili deca - navodi se u izveštaju Stejt dipartmenta.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI