U zdravstvu Srpske višak 1.320 radnika

Od 54 doma zdravlja u Republici Srpskoj, čak 51 ima višak zaposlenih odnosno ukupno 450, a slično stanje je i u bolnicama gdje je prekobrojno 870 nemedicinskih radnika.

REPUBLIKA SRPSKA

Pokazala je ovo Analiza održivosti finansiranja obaveznog zdravstvenog osiguranja u RS u 2012. godini s prijedlogom mjera, koju je uradio Fond zdravstvenog osiguranja RS.

- Samo tri doma zdravlja nemaju višak zaposlenih u odnosu na propisane standarde i normative za određeni broj stanovnika. Realni višak je 450 radnika, a trošak njihovih bruto plata, bez minulog rada, iznosi oko 12 miliona maraka, navodi se u analizi. Strategijom primarne zdravstvene zaštite u RS predviđeno je da domovi zdravlja mogu da budu organizovani u opštinama s minimalno 25.000 stanovnika, ali to ne ispunjava više od 60 odsto ovih ustanova.

- S obzirom na to da je ovako veliki procenat odstupanja od propisanog standarda, Fond je uradio procjenu mogućnosti racionalizacije mreže domova zdravlja, fokusirajući se na opštine koje imaju manje od 10.000 stanovnika. Pripajanjem tih domova zdravlja većima bilo bi moguće obezbijediti isti nivo zdravstvene zaštite, sa minimalno četiri miliona maraka manjim troškom. Kalkulacija je rađena na bazi bruto plate direktora doma zdravlja i prateće administracije - piše u analizi.

Prema podacima Fonda, opštine u prosjeku iz svojih buyeta izdvajaju manje od jedan odsto sredstava za finansiranje domova zdravlja, što znači da se domovi zdravlja gotovo u cijelosti finansiraju od novca koji dobiju od Fonda.

- Doslovnom primjenom propisanih kriterijuma ugovaranja primarne zdravstvene zaštite, 21 dom zdravlja, ili 39 odsto od ukupnog broja, ne bi moglo da opstane sa postojećim brojem zaposlenih radnika - upozoravaju u analizi. Da bi bila održana stabilnost zdravstvenog sistema, Fond zdravstva je ove godine sa 21 domom zdravlja ugovorio veća finansijska sredstva nego što im pripada prema propisanim kriterijumima u ukupnom iznosu od oko šest miliona maraka. Situacija nije bolja ni u bolničkom sektoru, o čemu svjedoči podatak da u ovim ustanovama ima oko 870 radnika viška.

- Ovaj broj se odnosi samo na nemedicinski kadar, jer se poređenjem s propisanim standardima i normativima ne bi mogao dobiti objektivan podatak o stanju kod medicinskog kadra - stoji u analizi.

Naime, propisani normativ broja stanovnika na jednog bolničkog specijalistu u gotovo svim oblastima je višestruko viši nego u susjednim zemljama, tako da ispada da je u nekim oblastima optimalno da bude samo nekoliko doktora na cjelokupno stanovništvo, što je, ocjenjuju u Fondu, krajnje neobjektivno. Novi model plaćanja bolničkih usluga pokazuje slabosti i u sektoru.

- Iako novi model nije u potpunosti implementiran, već je vidljivo da neke bolnice neće moći od svog rada da obezbijede finansijsku stabilnost i to, prije svega, zbog toga što se nalaze na području s premalo stanovnika za optimalan broj usluga. Održivost ovih bolnica, prije svega bolnica u Nevesinju i Kasindolu, u sljedećim godinama će biti dramatično pogoršana ukoliko se i dalje bude računalo samo na novac od ugovora s Fondom - ističe se u analizi.

 

20°

Vedro
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI