Moguća nestašica mlijeka, jaja, mesa...

Građani BiH od početka ovog mjeseca suočeni su s novim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, pa hranu kupuju po papreno visokim cijenama koje plaće i penzije već odavno ne mogu pratiti. Nove cijene, nažalost, najviše se odnose na brašno i proizvode od brašna te mlijeko i mliječne prerađevine, ulje, meso, kafu, šećer...

BiH

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH Sarajevo, kaže da ga, osim cijena koje su iz mjeseca u mjesec sve više, posebno brine moguća nestašica pojedinih proizvoda.

- Snijeg, poplave, suša učinili su svoje, tako da postoje znatni problemi u uzgoju stoke i peradi. Tako jaja, meso, mlijeko imaju nestabilne cijene, jer je poskupjela hrana za kokoši i stoku čak za 50 posto. No, mlijeko i jaja su poseban problem. Ne pita se više za cijenu, već je važno hoće li tih proizvoda biti dovoljno i redovno - kaže Lakota.

Istraživanja također, kako ističe, pokazuju da su troškovi, kada je riječ o brašnu, ulju, šećeru..., od početka godine porasli za čak 15 posto.

- S obzirom na to da su neki artikli dostigli rekordne cijene, nemamo više drastičnih udara, nego je veći problem to što sa svakom pošiljkom imamo "tiho" poskupljenje. Prema mojim saznanjima, u zemljama EU ulje od velikih proizvođača ide u proizvodnju biogoriva, čak do 70 posto! To je jedan veliki problem kada je riječ o ovom artiklu, jer mi nemamo obezbijeđene sirovine u BiH da bismo mogli biti sigurni u količinu, a tek onda u cijenu bez korekcija - pojašnjava Lakota.

Prema njegovim riječima, skok cijena osnovnih životnih namirnica, makar i za nekoliko feninga, mnoge penzionere će dovesti, bukvalno, do gladovanja.

I u RS, u Banjoj Luci, ukupni troškovi za hranu prosječne četveročlane porodice u posljednja tri mjeseca povećani su za oko 40 KM. Analiza cijena i na tržištu RS, naime, pokazuje da su ulje, brašno, šećer i meso u oktobru skuplji od 10 do 35 feninga nego u avgustu.

Prema podacima potrošačkih udruženja iz ovog grada, u avgustu je za ukupne troškove hrane trebalo izdvojiti 593 KM, u septembru 629 KM, a u oktobru 631 KM.

- Najveće poskupljenje zabilježeno je u septembru, a drastičan skok zabilježen je kod cijena povrća, koje su rasle čak 30 posto. U oktobru su se cijene, manje-više, zadržale na septembarskom nivou. Zabilježen je "tihi" rast uglavnom na artiklima kao što su meso, ulje i brašno - kazao je sekretar banjalučkog Pokreta potrošača Dragovan Petrović.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI