Novi dokazi mogli bi da ospore presude o genocidu

Miodrag Stojanović, kobranilac u predmetu generala Ratka Mladića, otkriva za SRNU da bi odbrana mogla da ospori genocid u Srebrenici, jer su došli do novih podataka, dokumenata i dokaza koji govore da broj žrtava nije onakav kako to stoji u nekoliko presuda koje govore o genocidu.

REPUBLIKA SRPSKA

"Mi možemo, i daje nam to za pravo - istorijsko i generacijsko pravo - da kažemo da ovo može evoluirati stanovište sudske prakse svih ovih sudova", objašnjava Stojanović.

On podsjeća da je odbrana još od početka od postavljanja svoje strategije krenula sa ovom početnom premisom, svjesna činjenice da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u nekoliko predmeta utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Svjesni smo i činjenice da je taj stav Krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Krstić preuzet i u presudi BiH protiv Srbije i Crne Gore, kao i što smo svjesni činjenice da je pred Sudom BiH već suđeno da je to genocid , ali smatramo da smo došli do novih podataka i dokaza" - navodi Stojanović.

Komentarišući situaciju oko dokumenatcije institucija Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, neophodnu za predmet Mladić, za koju se smatra da je jednim dijelom uništena, Stojanović je rekao da odbrana još uvijek traži dio dokumentacije.

"Nisu nam zatvorena vrata, već zahtjev mora proći kroz proceduru koja ide preko Ministartva odbrane BiH, preko Savjeta ministara pa preko Oružanih snaga od kojih je, opet, neophodno odobrenje da se u kasarni `Kozara` u Banjaluci, gdje se nalazi ta arhiva, može pristupiti jednom njenom dijelu i kopirati ono što nam je potrebno", rekao je Stojanović i napomenuo da odbranu posebno zanimaju dokumenta koja su iz tzv. Armije BiH, vezano za njene obavještajne službe i izvore.

On je, nakon susreta sa generalom Mladićem na predpretresnoj konferenciji prošle sedmice, rekao da se Ratko Mladić fizički sada bolje osjeća.

"Fizički je, kao što je i sam rekao, malo jači i malo čvršći i smatram da se u tom smislu malo stabilizovao. Ono što mene hrabri u svemu jeste činjenica da je raspoožen za rad, spreman je da radi, insistira kod nas da mu se omogući svaki svjedok da ga vidi u sudnici kako bi ga pitao ono što on želi da ga pita, i želi da mu kaže ono što on osjeća da ima potrebu", kaže Stojanović.

Advokat Miodrag Stojanović navodi i da će pamtiti rečenicu koju je Mladić rekao odbrani a to je da ne želi da umre, a da ostane toliko neistina koje su izgovorene o njegovoj poziciji od mnogobrojnih optuženih koji su postizali sporazume sa sudom i koji su pričali, kako on kaže, neistine, misleći da nikada živ neće doći u Tribunal.

Upoređujući "predmet Mladić" sa "predmetom Karadžić" , Stojanović je podsjetio da je svjedočio u dva predmeta ranije u Hagu i nijedan nije bio ni izbliza težine i značaja kao predmet genarala Mladića.

"Nije bio toliko sveobuhvatan jer je ovdje riječ o optužnici od 1992. do 1996. koja provejava kroz sve prostore BiH. U ovom slučaju nemam jednu inkriminaciju ili jednu radnju tako da je to rijetko uporedivo sa bilo kojim suđenjem, osim sa premetom Radovanu Karadžiću", kaže Stojanović i dodaje da oni imaju slične optužnice i slične priče ali i ne i iste pozicije.

Radovan Karadžić je, podsjeća Stojanović, bio predsjednik države i bio je vrhovni komandant države i vrhovni komandant Oružanih sanaga i MUP-a i Vojske Srpske, a general Mladić komandant glavnog štaba VRS."

Njihova pozicija koju su obavljali nameće im i nekakve drugačije koncepte optužnice, ali, u suštini u pogledu sveobuhvatnosti i broja dokumenata i broja dokaza to su jedine dvije optužnice koje bi , čini mi se u Haškom tribunalu mogle da se uporede sa Miloševićevim predmetom jer je predmet Slobodana Miloševića podrazumijevao i Hrvatsku i BiH i Kosovo - dakle jedna pozicija koje je imala vrlo heterogenu strukturu i svjedoka i koncepta optužnice", rekao je Stojanović.

Kobranilac ratka Mladića rekao je da je rano govoriti o ishodu suđenja, jer još nije ni počelo, ali je dodao da se može prognozirati da će biti dugotrajno i vrlo složeno, kako pravnički, tako i činjenično.

"Vrhunac će podrazumijevati apsolutno sinhronizovanu i koordinisanu odbranu, jer na odbrani generala Mladića, rekao bih, brani se i temelj Republike Srpske", rekao je Stojanović.

On je ponovio da je u pitanju ogroman broj svjedoka, dokumenata i činjenica, zbog čega je i samo Tužilaštvo priznalo da je u Tribunalu dva puta pao sistem, jer računari suda nisu mogli da prime dokumenta u vezi sa ovim slučajem.

"To je samo rezultat činjenice da u Tribunalu ni tehnički ne mogu da proprate toliki broj dokumenata, a zamislite koliko mi koji učestvujemo u ovom predmetu treba da imamo činjenica u glavi i da sa njima manipulišemo", rekao je Stojanović.

On je dodao da su zbog toga zatražili da se reorganizuje dužina trajanja dnevnog suđenja tako da pauze budu češće.

"Tražili smo i da to bude barem četvorodnevno suđenje u toku nedjelje, tako da preostala tri dana imamo pravo i mogućnost da se reorganizujemo, a da se i general osvježi i prouči dokumentaciju, jer pitanja moramo postavljati u saradnji sa njim", rekao je Stojanović SRNI.

Stojanović je ponovio da će prvi svjedok biti ispitan 29. maja, što će biti prenošeno uživo, da je riječ o Elvedinu Pašiću koji će govoriti o događajima vezanim za Krajinu. Nakon toga će biti ispitivana po četiri svjedoka nedjeljno šest nedjelja bez prekida, sve do petka, 13. jula.

Na suđenju generalu Ratku Mladiću, koje će pred Haškim tribunalom početi 16. maja, biće ispitano 450 svjedoka i vještaka, od kojih će oko 300 biti ispitivano o okolnostima ratnih događaja u Srebrenici i Sarajevu.

Tužilaštvo je optužnicu zaokružilo u pet cjelina ali je kao posljednju ostavilo Srbrenicu za koju je pripremilo blizu 200 svjedoka.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI