U Srpskoj 28,7 odsto aktivnih pušača

Republika Srpska ima 28,7 odsto aktivnih pušača, a povremenih 2,3 odsto, podaci su istraživanja koje je 2010. i 2011. godine provelo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA
Prema ovim podacima, više od 80 odsto stanovništva je izloženo duvanskom dimu na javnom mestu, a više od polovine stanovništva je izloženo na radnom mestu. Načelnik Službe socijalne medicine u Institutu Slađana Šiljak navela je da 14,5 odsto srednjoškolaca svakodnevno konzumira duvanske proizvode.

"U poređenju sa rezultatima istraživanja iz 2002. godine možemo konstatovati da je značajno smanjena prevalenca pušenja za 3,7 odsto", istakla je Šiljak na konferenciji za novinare povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja.

Ona je napomenula da su u borbi protiv pušenja aktivno uključeni i timovi porodične medicine koji svakodnevno savetuju pušače da prestanu sa konzumiranjem duvanskog proizvoda.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj dr Darko Marković rekao je da je pušenje bolest zavisnosti, koja prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ima i šifru u međunarodnoj klasifikaciji bolesti- F 16.

"Nikotin na mozak izaziva iste efekte kao i kokain. Sagorevanjem jedne cigarete stvara se oko 4 000 štetnih sastojaka koji napadaju ljudsko zdravlje, od toga je više od 40 kancerogenih materija", upozorava Marković.

On je podsetio da je u Srpskoj 2004. godine donesen set zakona u funkciji borbe protiv pušenja - Zakon o zabrani prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima i Zakona o zabrani reklamiranja duvana i duvanskih proizvoda.

Marković je naglasio da resorno ministarstvo u svojoj strategiji za borbu protiv pušenja nastoji da se za jednu godinu broj aktivnih pušača smanji za dva odsto.

Jedan od inicijatora obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv pušenja je dr Rajko Igić koji je rekao da je neophodno razlikovati teške od lakih pušača kako bi se primenio adekvatan pristup u njihovom odvikavanju.

"Laki pušači nemaju fizičku ovisnost i njima je jednostavnije da prestanu pušiti, potrebna je samo volja, dok teški imaju i fizičku i psihičku ovisnost", rekao je Igić.

BiH je jedna od retkih zemalja koja u toku godine ima dva dana u kojima se apeluje na prestanak pušenja - svetski i nacionalni dan, a ovaj poslednji se na našim prostorima obeležava već 30 godina.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI