Pogoršan kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha na području Bijeljine u zimskom periodu se pogorša, a u novembru 2010. godine prosječne dnevne koncentracije sumpor-dioksida četiri puta su prekoračile visoke vrijednosti od 240 mikrograma po kubnom metru, rekla je Srni stručni saradnik za ekologiju na Tehničkom insitutu u Bijeljini Mira Vidaković.

BIJELJINA
Ovo prekoračenje vrijednosti proteklih godina nije bio slučaj, a Vidakovićeva pojavu objašnjava stabilnim vremenskim prilikama bez padavina ili jačih vazdušnih strujanja, a sa čestim pojavama magle.

"U zimskom periodu prosječne dnevne koncentracije sumpor-dioksida prelaze godišnji prosjek od 90 mikrograma po kubnom metru i kreću se od 130 do 180 mikrograma po kubnom metru", rekla je Vidakovićeva i naglasila da su te vrijednosti i dalje niže od granične dnevne vrijednosti - 240 mikrograma po metru kubnom.

Na kvalitet vazduha, tvrdi Vidakovićeva, veliki uticaj ima Termoelektrana "Ugljevik" koja se nalazi na udaljenosti od 18 kilometara od Bijeljine, ali i gradski zagađivači.

"Privatne kotlarnice sagorijevaju ugalj koji sadrži veliki procenat sumpora i prilikom čijeg sagorijevanja dolazi do emisije velike količine sumpor dioksida", rekla je Vidakovićeva i dodala da ovo predstavlja najveći problem.

Vidakovićeva napominje da su koncentracije zagađujućih materija vrlo niske mimo zimskog perioda, i da će poboljšanje kvaliteta vazduha omogućiti prelazak na alternativne izvore energije, ka čemu vodi realizacija projekta gasifikacije grada i eksploatacije termalnih voda.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI