U prošloj godini rekordan broj upisanih čitalaca

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" iz Bijeljine prošle godine zabilježila je nekoliko rekorda, a jedan od njih je 4 216 upisanih čitalaca, rekao je Srni direktor ove ustanove Jovan Cvjetković.

BIJELJINA

Cvjetković navodi da je zabilježen i rekordan broj promocija književnih večeri i izložbi, više od 60 događaja, kao i rekordan broj posjetilaca koji su prisustvovali promocijama, gdje su najveće posjete zabilježene gostovanjem glumca Branislava Lečića, Ljubivoja Ršumovića, Isidore Bjelice, Ružice Sokić kao i brojnih drugih stvaralaca.

"U prošloj godini povećan je broj naših usluga. Povećan je broj posjeta čitaonicama, u kojima je 15 000 prije svega studenata i srednjoškolaca učilo i pripremalo maturske, seminarske i diplomske radove", rekao je Cvjetković.

Prema njegovim riječima, svake godine radi se na obogaćivanju knjižnog fonda biblioteke, zahvaljujući pomoći pojedinaca, ustanova, institucija, "jer kupovinu knjiga niko ne finansira".

"Prošle godine smo uveli internet čitaonicu sa pet računara, gdje studenti i naši članovi mogu koristiti 60 minuta besplatnog interneta, kao i svi oni koji imaju svoj lap-top mogu da koriste besplatan internet", istakao je Cvjetković i dodao da je zainteresovanost velika.

On za ovu godinu najavljuje i rekonstrukciju objekta, gdje je planirana ugradnja nove stolarije i obnova fasade da bi se sve uskladilo za ostalim objektima u centru.

"Prije nekoliko dana, kao rukovodilac biblioteke, dobio sam priznanje od Banatske akademije nauke i umjetnosti za doprinos promovisanja savremenika i njihovih djela", rekao je Cvjetković.

On najavljuje brojne promocije knjiga poznatih autora, ali i gostovanja glumaca.

"U prošloj godini su čitaoci najviše tražili knjigu `Alhemičar` Paola Koelja i `Noć prokletstva` Marice Popović, a tradicionalno su tražene kljiga Ljiljane Habjanović Đurović `Voda iz kamena` i Sidni Šeldon `Pakleni planovi`", rekao je Cvjetković.

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" koja ove godine obilježava 80 godina postojanja raspolaže sa 102 000 knjiga. U biblioteci je zaposlen 21 radnik, a cijena članarine od 20 KM ostaće nepromijenjena dok je za studente i penzionere 10 KM

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI