U Bijeljini održan Svetosavski bal

U Bijeljini je, nakon dvije decenije, organizovan Svetosavski bal, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija.

BIJELJINA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da mu je čast što može da doprinese da ovo veče bude veliko, uz zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja njeguje tradiciju i baštini najveće vrijednosti Svetosavlja.

"Čast mi je da možemo da doprinesemo da ovo veče bude veliko. Zahvaljujemo Srpskoj pravoslavnoj crkvi što njeguje tradiciju i baštini najveće vrijednosti Svetosavlja i onoga što nas je učio Sveti Sava koji je izvor svih naših saznanja, našeg nacionanog identiteta. Na ovaj način najbolje to pokazujemo, trudeći se da mlađoj generaciji ostavimo tradiciju koja je vijekovima živjela upravo zahvaljujući Svetom Savi", rekao je sinoć predsjednik Dodik.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije blagoslovio je Svetosavski bal i istakao da se ovom prilikom obnavlja sve ono što je zaboravljeno u našoj nacionalnoj duhovnosti i kulturi.

"Svetosavski bal je susretanje duhovnosti i nacionalnog bića našeg naroda, druženje i upoznavanje jednih sa drugima i zato smo srećni što se predsjednik Srpske prihvatio pokroviteljstva nad Svetosavskim balom", rekao je episkop Vasilije.

Jedan od organizatora Svetosavskog bala, dirigent Desanka Trakilović rekla je da je prezadovoljna manifestacijom i izrazila nadu da će ona postati tradicionalna.

"Vjerujem da su gledaoci i gosti zadovoljni programom. Nije bilo teško organizovati ovaj bal jer smo imali punu podršku predsjednika Republike", rekla je Trakilovićeva.

Predsjednik grupacije "Bobar" Gavrilo Bobar izrazio je zadovoljstvo što se u Bijeljini održava Svetosavski bal.

"Radujem se što ponovo i na ovakav način Srbi slave Svetog Savu, najvećeg prosvjetitelja srpskog naroda. Želim da ovo veče postane tradicionalno i da sa njega ljudi dobre volje, ljubavi i humanizma šalju poruke koje će važiti cijelu godinu", rekao je Bobar čija je grupacija glavni pokrovitelj manifestacije koja je okupila oko 500 uglednih zvanica iz javnog i političkog života Republike Srpske i okruženja.

Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina koja je jedan od finansijera manifestacije, rekao je da će ovo veče i obnavljanje Svetosavskog bala značiti mnogo za Semberiju.

"Nadam se da ćemo na ovaj način još snažnije oživjeti Svetosavski duh", rekao je Mićić koji je izrazio nadu da će organizatori nastaviti iz godine u godinu da priređuju ovaj bal.

Svetosavski bal, iako prevashodno nije namjenski humanitarnog karaktera, ima takav segment s obzirom na to da će dio sredstava prikupljenih iz organizacije ove svečanosti biti doniran Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Tobutu, a biće uplaćena i inicijalna sredstva za izgradnju područne osnovne škole "Vuk Karadžić" u Račanskoj ulici u Bijeljini.

Bal, koji je organizovalo Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" u saradnji sa Administrativnom službom opštine Bijeljina i Kompanijom "Bobar", održan je u svečanoj dvorani Hotela "Moskva" u Etno selu "Stanišići" u prisustvu diplomatskih predstavnika i uglednih ličnosti iz političkog života Srpske i regiona.

U umjetničko-zabavnom programu učestvovali su članovi Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije pod upravom Vlade Panovića, Hor "Srbadija" iz Bijeljine sa solistima Vericom Pejić i Sinišom Pajićem pod dirigentskom palicom Desanke i Jelene Trakilović.

Gost dirigent je Đorđe Stanković, šef hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na Svetosavskom balu učestvovali su i prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov sa članovima ansambla, Amatersko kulturno-umjetničko društvo "Španac" Beograd, te glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić.

Medijski pokrovitelj svečanosti bila je Radio-televizija Repubike Srpske.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI