Porast broja dijabetičara starosne dobi do 18 godina

Na području opštine Bijeljina, prema evidenciji Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, do sada je registrovano 28 dijabetičara starosne dobi do 18 godina i taj broj je u porastu - rekla je danas načelnik pedijatrijskog odjeljenja Opšte bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Branka Gavrić.

BIJELJINA

Ona je na predavanju, koje je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u prostorijama Narodne biblioteke "Filip Višnjić", rekla da je taj broj u porastu u posljednja četiri mjeseca, kada su zabilježena još tri slučaja oboljelih od ove bolesti, dok je u ranijem periodu bilježen samo jedan slučaj oboljelih godišnje.

"Sama bolest dijabet je autoimuna i ne zna se uzrok njenog nastanka, pa zbog toga djeci koja dođu na naše odjeljenje češće radimo kontrolu glikemije", rekla je Gavrićeva i dodala da je za njihovo uspješno liječenje neophodna dobra saradnja roditelja.

Ona je istakla da je pedijatrijsko odjeljenje prvi put dobilo svog dječijeg endokrinologa, pa pacijenti neće morati ići u Banjaluku na liječenje, nego će to moći obavljati u Bijeljini.

Gordana Bukara-Radujković, šef odjeljenja pedijatrije Kliničkog centra u Banjaluci, rekla je na predavanju da je veoma bitno da oboljela djeca nauče i znaju prilagoditi dozu insulina za hranu koju uzimaju.

"Djeci ćemo pomoći da shvate koja je važnost mjerenja glikemije, sad već sedam puta, a ne četiri kako je do sada bilo, koliki je nivo šećera prije i nakon obroka, kao i značaj insulinske pumpe", rekla je Radujkovićeva.

Današnjem predavanju su prisustvovali roditelji i djeca koja su oboljela od dijabetesa.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI