Žene sa invaliditetom uglavnom nezaposlene

Vrlo je mali broj žena s invaliditetom koje su zaposlene i one su najčešće na teretu porodice, rekla je direktorica Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls" iz Bijeljine Tanja Milinković.

BIJELJINA

Ona je istakla da postoji otvorena komunikacija sa opštinom Bijeljina, ali da ne postoje značajniji pomaci u pogledu prava žena s invaliditetom, koje su i dalje obespravljene i isključene iz društvenih tokova.

"Žene sa invaliditetom se uglavnom suočavaju sa problemima lične prirode, koji se odnose na prihvatanje invalidnosti i podršku porodice, ali i sa problemom diskriminacije i neprihvatanja u društvu", rekla je Milinković.

Govoreći o obrazovanju lica s invaliditetom, ona je istakla da škole uglavnom nisu adekvatno opremljene i da nema dovoljno prilaznih rampi. Ona je istakla da se članice Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls" bave kreativnim radom i da trenutno nastoje da svoje znanje u tkanju prenesu na 40 učenika.

"Omladinu učimo tkanju i izrađujemo tkane radove i suvenire. Planiramo da početkom februara organizujemo i zložbu tih radova", dodala je ona. Udruženje "Impuls" ima 62 člana.

Cilj Udruženja je da se kroz edukativne i socijalne programe ojačaju žene sa invaliditetom i postigne njihova ravnopravnost u zajednici u kojoj žive.

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI