Prije četiri godine Srpsku su zadesile katastrofalne poplave

Prije tačno četiri godine BiH i Republiku Srpsku su zadesile katastrofalne poplave, koje su srušile ili oštetile na hiljade kuća, pokrenule brojna klizišta i potopile skoro pola BiH.

REPUBLIKA SRPSKA

U Srpskoj je tokom poplava poginulo 17 ljudi. Najviše su stradali gradovi na sjeveru RS: Doboj, Šamac, Bijeljina i Banjaluka.

Voda je nadirala danima i povodanj je trajao od 13. do 20. maja. U tom periodu palo je najviše kiše, od kada se na ovim područjima vode meteorološka i hidrološka osmatranja. Vlada RS je 17. maja uvela vanredno stanje.

Štete od poplava u Srpskoj procjenjene su na oko dvije milijarde maraka, što je u tom trenutku bilo više og godišnjeg budžeta RS.

Mada se tada govorilo da se takve padavine dešavaju jednom u stotinu godina, nakon 2014. zbog klimatskih promjena skoro svakog proljeća prijete poplave, prije dva mjeseca Sava je ponovo dostigla istorijski maksimum,a istovremeno su ljeti sve učestalije suše.

Kako je ranije za srpskainfo.com izjavio Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra poljoprivrede RS zadužen za vodoprivredu, uprkos ulaganjima većim od 100 miliona KM, Srpska još nije osigurana od poplava i u slučaju da se padavine iz 2014. ponove bilo bi ozbiljnih problema.

On je dodao da će tek 2021. godine, ukoliko budu izgrađeni svi planirani nasipi i utvrde obale, Srpska biti sigurna od poplava, mada, kako je dodao, u vrijeme klimatskih promjena "niko ne može garantovati stopostotnu sigurnost".

Katastrofalne poplave pogodile su cijelu BiH a građani svih nacionalnosti pomagali su jedni drugima. Ogromna šteta pričinjena je i u Maglaju, gdje je veliki broj domaćinstava stradao i u klizištima.

20°

Umjereno oblačno
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI