NATO pogodio više meta u Gadafijevom rodnom gradu

Borbeni NATO avioni pogodili su danas nekoliko meta u rodnom gradu Moamera Gadafija Sirtu, dok su snage prelazne libijske vlade opkolile ovo područje da bi oslabile odbranu boraca odanih svrgnutom lideru.

REGION I SVIJET

Alijansa je saopštila da je pogodila osam meta, uključujući jedno skladište oružja i vozila, raketni lanser i druge vojne mete, javio je AP.

Sirt, grad na obali Sredozemnog mora, smešten između Tripolija i Bengazija, jedno je od preostalih uporišta Gadafijevih snaga koje pružaju najjači otpor snagama Nacionalnog prelaznog saveta. Antigadafijeve snage ranije su se približile na nekoliko stotina metara centru Sirta, ali ih je žestoka odbrana sinoć primorala da se povuku i prepuste akciju vazdušnim snagama NATO, koje su izvele desetine napada.

Zauzimanje Sirta predstavljalo bi važnu pobedu za Savet, koji pokušava da učvrsti svoj kredibilitet i ujedini brojna libijska plemena i regione, a težak udarac za Gadafija, za koga se veruje da je još na teritoriji Libije.

U međuvremenu, italijanski naftni gigant ENI obnovio je proizvodnju nafte u Libiji, više od šest meseci otkako je ona bila obustavljena zbog nemira koji potresaju zemlju.

 

20°

Umjereno oblačno
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 08:00

    Umjereno oblačno
    22°C
  • 11:00

    Vedro
    32°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI