Jeleni ponovo u šumama Majevice

Na područje sportsko-rekreacionog lovišta "Majevica" danas su naseljene 24 jedinke jelena, što je pionirska aktivnost kada je riječ o naseljavanju jelena na teritoriji Republike Srpske.

BIJELJINA

Među puštenim jedinkama su jeleni, košute i mladunčad koji su nabavljeni iz obližnjeg uzgajališta i prošli su neophodne veterinarske kontrole.

Danas je organizovana i proslava početka ovog projekta za koji su obezbijeđena sredstva iz budžeta Lovačkog udruženja "Majevica" Lopare i od donacije lovaca ovog udruženja.

Predsjednik Lovačkog udruženja "Majevica" Lopare Goran Tasovac rekao je da danas slave povratak evropskog jelena, koji je bio nastanjen na Majevici sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali da je nažalost nestao usljed ratnih dešavanja.

On je naglasio da lovci žele da oplemene Majevicu jelenima i da već u maju očekuju neku reprodukciju.

"Pripremili smo sve kako bismo u svakom momentu znali njihovo kretanje", rekao je Tasovac.

Generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske Živojin Lazić rekao je da je ovo "pionirsko" puštanje jelena korisna, dobra aktivnost i zahvalio svim institucijama koje su pomogle da se ovo realizuje, te obećao punu podršku Lovačkom udruženju Majevice.

Svečanosti je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da lovci daju maksimum na unapređenju životne sredine.

On je napomenuo da se postojanje jelena na Majevici obnavlja nakon 30 godina i da ga raduje što prisustvuje ovako važnom događaju.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je novinarima da se prema broju ljudi koji su se danas okupili na Majevici jasno vidi kolika je ljubav Majevičana prema prirodi.

Povratak jelena na Majevicu bila je inicijativa Lovačkog udruženja "Majevica" Lopare, a realizuje se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Lovačkog saveza i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

17°

Kiša
  • 19:00

    Oblačno
    17°C
  • 22:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 01:00

    Umjereno oblačno
    16°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI