Manastir Svete Petke u Bijeljini proslavlja slavu

Manastir Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet jezera proslavlja krsnu slavu. Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zvorničko – tuzlanski Vasilije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, te uz molitveno učešće vjernog naroda.

BIJELJINA

Prepodobnu mati Paraskevu proslavio je njen podvižnički život u pustinji, ali i mnogobrojna čuda koje je učinila i nakon upokojenja, a prema riječima vjernika, čini ih i dan danas. Zato za ovu svetiteljku kažu da je zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Njene čudotvorne mošti prenošene su mnogo puta. Danas u rumunskom gradu Jaši nalaze se mošti Svete Petke, a koje divnim čudesima svojim neprekidno proslavljaju Gospoda.

“Niti ima života u Hristu i vjere u Njega bez djela, niti ima djela bez vjere", naveo je umirovljeni arhijerej Vasilije u svojoj besjedi, dodajući, da je to Prepodobna majka Paraskeva pokazala i utvrdila svojim podvižničkim žitijem.

U velikom broju vjernici su se okupili pod manastirskim svodom, gdje su nakon liturgije i ophoda oko hrama dobili osvećene slavske darove. Ovogodišnji kum slave bio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. 

U plodnoj semberskoj ravnici vozdiže se monumentalno zdanje – manastir Svete Petke, izgrađen u ruskom stilu i u čast svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve. Ova svetinja je više od zadužbine, jer okuplja vjernike iz svih krajeva, koji pod njenim okriljem pronalaze duševni mir i blagoslov.

17°

Kiša
  • 19:00

    Oblačno
    17°C
  • 22:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 01:00

    Umjereno oblačno
    16°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI