Mitropolit Fotije na krsnoj slavi opštine Ugljevik: DA SRBI UVIJEK IDU PUTEM PRAVOSLAVLJA I SVETOSAVLJA

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije na današnjoj krsnoj slavi opštine Ugljevik-Svete Petke Paraskeve rekao je da ova lokalna zajednica daje nadu srpskom narodu za opstanak i očuvanje Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA

-Daj Bože da se Srbi slože, obože i umnože kako je govorio Sveti Vladika Nikolaj-poručio je mitropolit Fotije u besjedi ispred zgrade opštine Ugljevik nakon lomjenja slavskog kolača.

Srbi pred sobom, rekao je mitropolit Fotije, kao narod imaju dva puta.

-Da budemo ovo što smo vijekovima bili, da idemo uskim putem pravoslavlja, svetosavlja i uskim putem svoje osveštane tradicije. Da čuvamo svoje pismo, jezik, kulturu, tradiciju, običaje i sve ono što nas je narodom činilo i čini velikim narodom u istoriji-rekao je mitropolit Fotije.

Srbi prema mitropolitovim riječima ne treba nikom da budu podrđeni i ni u kakvim savezima, niti političkim niti vojnim.

-Srbi treba da žive samostalno, slobodno i da se borimo koliko možemo da sa svima kontaktiramo i da nikoga ne odbacujemo da ne budemo poslušnici jednih a protiv drugih. Naš put je samostalna srpska država i samostalna srpska crkva-rekao je mitropolit Fotije.

Sa druge strane, mitorpolit Fotije upozorava, da se Srbima nudi put širok, posut cvijećem i ružama, lijepim željama, nagovještajima da će jesti zlatnim kašikama i kaže da je to put Evropske unije, novog svjetskog poretka.

-Tu bi se izgubili. Onaj ko želi dobro svom narodu ne bi to izabrao. Iskustvo ljudi koji žive na zapadu nam to govori-rekao je mitropolit Fotije.

Mitropolit Fotije zahvalio je za svu saradnju načelniku Vasiliju Periću, i rekao da Perića smatra prijateljem i dodao da će isto sarađivati sa novim načelnikom Draganom Gajićem.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu Ugljevičanima i parohiji Ugljevičkoj, a mitropolitu Fotiju zahvalio jer uvijek sabira Srbe u molitvi, liturgiji i ljubavi.

-Hvala vam Visokopreosvećeni mitropolite što ste nas danas sabrali u radosti naše krsne slave Svete Petke Parskeve, hvala vam na divnim porukama i poukama. Hvala vam i što želte da u budućnosti Ugljevik postane grad. To je odraz ne samo harmonije odnosa između naše lokalne samouprave i Svete crkve nego je to prije svega rezultat žara duhovnosti u svima nama i u našem narodu podmajevčkog kraja. Hvala vam od svega srca za sve što činite za vjerni narod i crkvu-rekao je Perić.

Načelnik Perić je posebno zahvalio Ugljevičanima na saradnji i podršci.

-Novom načelniku želim uspješan i plodotvoran rad u narednom peirodu i da naš Ugljevik uvijek bude napredna sredina-zaključio je Perić.

17°

Kiša
  • 19:00

    Oblačno
    17°C
  • 22:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 01:00

    Umjereno oblačno
    16°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI