Komercijalna vakcina 30 KM: U Srpskoj uskoro kreće imunizacija protiv sezonskog gripa

U Srpsku je stiglo 22.000 vakcina protiv sezonskog gripa, koje bi početkom naredne sedmice trebalo da budu distribuisane domovima zdravlja.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako su saopštili iz Institutu za javno zdravstvo Srpske, vakcinacija komercijalnom vakcinom počinje sredinom sedmice.

Komercijalna cijena vakcine protiv sezonskog gripa ove godine je 30 KM, dok je za hronične bolesnike besplatna.

Grip je virusno respiratorno obolenje koje se javlja sezonski, a težina bolesti se kreće od blagih simptoma do teške kliničke slike, koja može završiti i smrtnim ishodom. Najčešće se javlja u jesenjim i zimskim mesecima, a kod nas je to period od novembra do aprila. Prenosi se resporatornim putem – direktnim kontaktom i indirektno, preko predmeta i površina, a izvor infekcije je bolestan čovek, koji je naročito zarazan kad su simptomi bolesti najizraženiji.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopštili su da vakcinacija protiv sezonskog gripa u Federaciji kreće u ponedeljak.

Poručili su da su osigurali određenu količinu vakcina protiv sezonskog gripa, koje su distribuisali po kantonima.

– Kao i dosadašnjih godina, ova vakcina je besplatna za imunizaciju prvenstveno zdravstvenih radnika u Federaciji BiH. Takođe, određena količina besplatno je dostupna za svo zainteresirano stanovništvo koje spada u prioritetne grupe za imunizaciju protiv sezonskog gripa. To su osobe starije od 65 godina, štićenici i radnici domova za starije, hronični bolesnici, trudnice – saopštili su iz ovog zavoda.