Nije kao lani: Evo koliko smo para potrošili ovog ljeta, a ovo je mjesec u kojem smo najviše kupovali

Potrošnja u Srpskoj tokom ljeta raste, a dobar dio pazara u radnjama ostavljaju ljudi iz dijaspore, koji u ovo doba godine borave u Srpskoj.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RINGIER

Međutim, zvanična statistika pokazuje da je ove godine promet u maloprodaji, ipak, bio manji nego u istom periodu lani.

Prema podacima Poreske uprave Srpske, promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u junu, julu i avgustu ove godine iznosio je nešto više od 2,86 milijardi KM. U istom periodu lani, taj promet je iznosio skoro 2,94 milijarde KM. Dakle, ovog ljeta smo, u odnosu na prošlo, potrošili oko 80 miliona KM manje. Otprilike, dnevno smo, u prosjeku, trošili skoro milion KM manje nego lani.

Ove godine je najveći promet u maloprodaji zabilježen u avgustu, a iznosio je nešto više od milijardu KM. Lani je juni bio mjesec sa najvećim prometom, takođe preko milijardu KM.

U svakom slučaju, građani – bilo da se radi o ljudima koji ovdje žive ili onima koji u Srpsku dolaze na odmore, ove godine nisu baš trošili kao lani.

Međutim, činjenica je da najveći dio potrošnje ipak otpada na ljude iz dijaspore koji ne samo da više kupuju. Oni, naime, kad dođu u Srpsku mahom idu kod frizera, zubara, popravljaju automobile, što sve zajedno utiče na porast potrošnje.