Kotor Varoš: Zbog virusnog meningitisa online nastava

Broj mališana zaraženih virusnim meningitisom u blagom je porastu i na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u petak je bilo smješteno devetoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo 17 mjeseci.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Glas Srpske

U UKC–u kažu za “Glas” da je zdravstveno stanje djece koja su hospitalizovana sa dijagnozom meningitisa stabilno, navodeći da najstarije od njih ima 12 godina.

Kako su objasnili, kod njih se hospitalizuju djeca do 15 godina sa neuroinfekcijama.

- U pitanju je opšti infektivni sindrom, pozitivni meningealni znaci. Svi su trenutno stabilni - naveli su iz UKC-a RS.

S ciljem sprečavanja širenja bolesti Ministarstvo prosvjete i kulture RS u petak je donijelo odluku da prvačići koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava” u Kotor Varošu, zbog pojave dva slučaja virusnog meningitisa, pohađaju nastavu na daljinu.

U ovoj opštini zabilježena su i tri slučaja virusnog meningitisa u vrtiću “Larisa Šugić”, a bolest je potvrđena i kod jednog školarca i djeteta vrtićkog uzrasta u Banjaluci.

Direktor pomenute osnovne škole u Kotor Varošu Dušan Petrušić kazao je za “Glas” da će onlajn nastavu slušati prvačići iz šest odjeljenja i to tokom perioda inkubacije.

- Zbog mjera predostrožnosti i da bi bilo spriječeno širenje virusa podnijeli smo zahtjev za izvođenje nastave na daljinu, koja će biti organizovana za četiri odjeljenja prvačića centralne škole i dva područna odjeljenja, iako su sva djeca zdrava, čak niko nije ni prehlađen. Pojačali smo takođe i plan dezinfekcije učionica te kompletnog školskog prostora unutar i oko škole - rekao je Petrušić.

Pojačanu dezinfekciju već danima sprovodi i kotorvaroški vrtić “Larisa Šugić”, a vršilac dužnosti te ustanove Biljana Lukić kaže da su u petak od resornog ministarstva dobili nalog da dezinfekciju izvrši i stručna firma koja se tim bavi, što su i ugovorili.

Ona je istakla da je pojava virusa izazvala paniku među roditeljima te da mali broj djece dolazi u vrtić.

- Razlog je isključivo strah roditelja, a djeca su zdrava. Čini mi se da period inkubacije polako prolazi, ali treba biti obazriv i dalje - navela je Lukićeva.

Da se situacija u toj opštini smiruje smatra i direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon2 Vladimir Bibić.

- Na sreću nema novih potvrđenih slučajeva. Od četvrtka poslije podne nije se javilo nijedno dijete na pregled sa simptomima koji ukazuju na meningitis. Iako nije najmjerodavniji podatak, to je jedan od pokazatelja da se situacija smiruje. Djeca koja su na bolničkom liječenju su dobro i neki od njih će u ponedjeljak biti pušteni kući - rekao je Bibić za “Glas”.

Nadzor

U banjalučkom Domu zdravlja naveli su u petak da Higijensko-epidemiološka služba nije zabilježila nove slučajeve zaraze.

- Tokom sedmice potvrđena su dva slučaja virusnog meningitisa koji nisu povezani. Po prijemu prijava Higijensko-epidemiološka služba je isti dan obavila nadzor u predškolskoj i školskoj ustanovi te je dala preporuke za sprečavanje širenja bolesti, a one se odnose na pojačane higijenske mjere, čišćenje, dezinfekciju i provjetravanje prostorija. Takođe, preporučeno je da zaposleno osoblje informiše roditelje da prate zdravstveno stanje djece i da se, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma, jave ljekaru - naveli su u Domu zdravlja Banjaluka.

17°

Umjereno oblačno
  • 11:00

    Umjereno oblačno
    19°C
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    20°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    20°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI