Marković: Pitajte Zeljkovića gdje je novac koji sam ostavljao u kesi

Vlasnik agencije „Travel for fan“ Saša Marković ponovio je u banjalučkom Okružnom sudu da je optuženom u predmetu „Korona ugovori“ bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću nosio novac u kancelarije Ujedinjene Srpske i da ga je znao ostaviti u kesi na stolu kod sekretarice, a na pitanje odbrane gdje je završavao novac, rekao „To morate pitati Zeljkovića“.

REPUBLIKA SRPSKA

Marković, koji je takođe optužen u ovom predmetu, ranije je izjavio da je Zeljoviću davao devet maraka mita za svako zaštitno odijelo koje nabavila njegova firma i da mu je dao ukupno 250.000 KM mita, piše Glas.

Osim Zeljkovića i Markovića u ovom slučaju optuženi su direktor firme „Prokontrol” Slavko Bojić, bivši direktor banjalučke firme „Sineks laboratorija“ Sani Crljić i direktor firme „Promeding“ Dragan Dubravac. Optužnica ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Srpske za  više od 1,3 miliona KM. 

Marković je ranije najavio da pregovara sa Republičkom tužilaštvom o priznanju krivice te se odlučio da svjedoči na sudu. Njegovo ispitivanje trajalo je ukupno sedam ročišta i oko 20 časova, što je rekord po saslušanju jednog svjedoka. 

Ispitivali su ga tužilac, ali i odbrane optuženih unakrsno.Tokom današnjeg suđenja direktno ga je ispitala odbrana prvooptuženog Zeljkovića advokat Jadranka Ivanović čime je njegovo svjedočenje okončano.

Marković je tokom današnjeg svjedočenja istakao i da IJZ RS nikada sa njegovom agencijom nije raskinuo ugovor koji su imali.Potvrdio je da je protiv njega istragu vodilo Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu SIPA i da je ispitivan u kancelariji kod njih.

Odbranu je interesovalo da li je kada je, kako on kaže Zeljkoviću nosio novac, znao za tu istragu, našto je svjedok rekao da jeste. 

Advokata Ivanovićevu je zatim interesovalo da li se više plašio  Tužilaštvo BiH i SIPE ili Zeljkovića.

- Žao mi je što sam to uradio i sramota me je, a ako Zeljkovića nije to je njegova stvar-odgovorio je Marković.

On je u svom svjedočenju potvrdio da je protiv njega, ali i ostalih optuženih vođena finansijska istraga te da je obustavljena prošle godine u decembru.

Jadranka Ivanović  pitala je Markovića da li ima bilo kakav dokaz da je Zeljkoviću isplatio 250.000 maraka mita, što je naišlo na novi prigovor republičkog javnog tužioca Sanje Tadić Stojisavljević.

"Šta može biti dokaz za davanje mita, uplatnica", pitala je tužilac.

Advokat Ivanovićeva je uzvratila da to može biti lična evidencija, snimanje, svjedok, prijava MUP-u ili SIPA, označen novac.

Predsjednik vijeća sudija Uletilović uvažio je prigovor tužilaštva i odbio pitanje odbrane.

Diskreditacija

Zeljkovićeva odbrana pokušala je da diskredituje svjedoka ističući da on nije prijavio sudu kupovinu „audija A8“ vrijednog 100.000 KM, da ima stan i kuću i da nisu upisani u na koje ne plaća porez. 

Takođe su naglasili da je on ispitivan pet puta i da se iz tih zapisnika vidi da je sumnjičen za brojna krivična djela koja je počinio osim sa Zeljkovićem i sa Dubravcem te sa bivšim direktorom bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboju Mladenom Gajićem koji je osuđen. Zeljkovićevog branioca  interesovalo je da li se Marković sjeća izjava, da li je iznio odbranu te da li je dobio imunitet iza jedno od krivičnih djela. 

Svjedok je više puta ponovio da se izjava ne sjeća, a da imunitet nije dobio. Ivanovićeva ga je zatim upitala zašto nije optužen u predmetu Gajić, što je izazvalo prigovor tužioca i predsjednik vijeća sudija Dragan Uletilović odbio je to pitanje. 

Tokom ispitivanja svjedoka "varničilo" je između odbrane i tužilaštva koje je prigovaralo na brojan pitanja, a sudija Uletilović je upozoravao i jednu i drugu stranu. Republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljevićeva je žestoko reagovala nakon što je Ivanovićka izjavila da je “Marković aboliran prostom voljom tužioca, bez imuniteta”.

– Optužuje me za zloupotrebu, podnesite prijavu onda – rekla je republički javni tužilac, nakon čega su obe strane opomenute od strane predsjednika vijeća Dragana Uletilovića.

Odbranu je interesovalo i koliko novca je imao na štednom računu i da li je to bilo dovoljno da se ispuni zahtjev Suda BiH kojim mu je blokiran novac zbog sumnje da je zarađen nelegalno. Ivanovičeva je ga je upitala da li je imao ušteđeno 60.000 KM, te pojasnila da je od njega poduzeto 80.000 KM, što kako tvrdi nije dovoljno da se ispuni rješenje Suda BiH o blokadi njegovih sredstava.  

Istakla je da je Marković nakon blokade otvorio računi otvorio novi i tako onemogućio da se ispuni rješenje Suda BiH. Marković je pojasnio da mu nisu bili blokirani računi već da je Sud rezervisao određeni iznos, a naglasio je da njegova štednja nema veze sa ovim postupkom. Takođe je rekao da od njega nije oduzeto 80 već između 55 i 60.000 KM.

Fotografije 

Zeljkovićeva odbrana je u cilju diskreditacije svjedoka Markovića sudu predočila nekoliko dokumenata među kojima i fotografije njega i direktora UKC Vlade Đajića, na kojima su  kako je rekla advokat u Jadranka Ivanović, u jako bliskom odnosu i specifičnoj pozi. 

Predočila je i nekoliko članaka sa portala „Infoveza“ kojima kako kaže ukazuje na kriminalne radnje ovog svjedoka Jedna od članaka je s naslovom „Turistička agencija Travel4Fan“ organizovala proslavu Nove godine za UKC“,a  odnosi se na 2020. godinu.

Drugi članak u kome se spominje ovaj svjedok, a koji je predala advokat sudu, je pod naslovom „Protiv Markovića podnesena prijava za mobing, radnica završila na psihijatriji“.

13°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    13°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    12°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    11°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI