Žene u Srpskoj obrazovanije, ali manje plaćene od muškaraca

Predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske predstavili su danas na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga četiri svoje publikacije i iznijeli podatak da žene u Srpskoj žive pet godina duže od muškaraca, ubjedljivo ih je više među ljekarima i češće završavaju fakultet, ali i dalje imaju manje plate od muškaraca.

REPUBLIKA SRPSKA

Kada je riječ o broju stanovnika u Republici Srpskoj, direktor Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović rekao je da je procjena da je u 2022. godini Srpska imala 1.120.236 stanovnika, ali i negativan prirodni priraštaj, jer je te godine rođeno 9.118, a umrlo 16.263 ljudi.

Milunović je, predstavljajući posljednji Statistički godišnjak Republike Srpske, koji sadrži podatke za 2022. godinu, rekao da se iz godine u godinu više ljudi umire nego što se rađa i da najveći izazov ostaje loša demografska situacija.

On je naveo da Godišnjak, koji predstavlja sveobuhvatnu statističku enciklopediju, na blizu 600 stranica, u tridesetak poglavlja, daje mnoštvo tabela i grafikona koji iz statističkog ugla prikazuju ne samo stanovništvo, već i plate, industriju, poljoprivredu, turizam i sve druge sfere.

Milunović je naveo da je svako poglavlje metodološki potpuno objašnjeno sa svim izvorima i pratećim stvrima.

"Korisnici tih podataka nisu samo mediji i ministarstva, nego bukvalno nema dana da ne dobijamo upit za neke od naših podataka, jer služe s jedne strane za analize, a s duge strane za adekvatno planiranje i donošenje odluka", rekao je Milunović na promociji na štandu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovo je 15. izdanje, a do kraja godine biće objavljeno novo izdanje koje će obuhvatiti podatke za 2023. godinu.

"Mnogo je zanimljivih podataka, a jedan od njih je da je broj noćenja u Republici Srpskoj u 2022. godini prvi put premašio milion. U 2023. godini su još bolji rezultati, a u 2024. će biti još bolji", rekao je Milunović.

Na promociji su predstavljena i izdanja "Ovo je Republika Srpska", koja ove godine obrađuje podatke za Prijedor, kao i "Žene i muškarci u Republici Srpskoj" i "Opštine i gradovi Republike Srpske".

Predstavljajući publikaciju "Opštine i gradovi" Vladan Sibinović naveo je da ona sadrži statističke podatke o cijelom nizu područja života i rada od zaposlenosti, preko toga kako je o pandemija virusa korona uticala na posjete stranih turista i investicija do cijena u građevinarstvu i drugih.

Knjiga sadrži i podatak da je prosječna neto plata u Republici Srpskoj 2018. godine bila viša od 1.000 KM samo u tri opštine – Gacku, Stanari i Ugljevik, dok je 2022. godini ispod 1.000 KM prosječna plata bila samo u 18 opština, a u svim ostalim viša od tog iznosa.

Velimir Savić rekao je da publikacija "Žene i muškarci u Republici Sprskoj", koja izlazi svake dvije godine, sadrži veliki broj interesantnih podataka, među kojima i da od 10.000 ljekara u Srpskoj, 8.000 jesu žene.

"Mnogo više žena završava fakultete, mnogo više je žena magistara. Žene žive u prosjeku 87 godina, a muškarci pet godina kraće, dakle biološki su spremnije od muškaraca i u mnogim drugim parametrima statistike idu u korist žena, čak su žene zastupljenije i u vlasništvu privatnih preduzeća", rekao je Savić.

Ono gdje žene još nisu stekle ravnopravnost, kako je istakao Savić, jesu zarade.

"U zaradama i u direktorskim mjestima žene još zaostaju za muškarcima", naveo je Savić.

Na promocijama na štandu Republike Srpske danas su prestavljene i knjige "LJubavi, volim tvoj jezik" autora Velimira Savića u izdanju Udruženja Hercegovaca u Banjaluci i izdanja Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina - časopis "Srpska vila" 58. i 59. broj i "Zima u četiri Dunjina doba" Jelene Kalajdžije. 

14°

Umjereno oblačno
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    13°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI