Cvijetinović: Uglja ima dovoljno, situacija složena, ali ne i alarmantna

Situacija u Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik" jeste složena, ali nije alarmantna i zabrinjavajuća, ima dovoljno uglja i radnici i građani nemaju razlog za zabrinutost, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Diko Cvijetinović.

REPUBLIKA SRPSKA

Cvijetinović je naveo da se u periodu od 2018. do 2022. godine eksproprijacija nije radila onom dinamikom kojom je trebalo.

"Mi smo radili u punom kapacitetu na eksproprijaciji i naravno da smo došli u jednom momentu u situaciju, u vezi sa otkrivkom, da smo imali nešto manje količine uglja i nešto lošije pozicije", istakao je Cvijetinović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, do smanjenja količine uglja na depou došlo je i usljed povećane potrošnje u prethodnom periodu.

"Zbog prelaska na `Ugljevik istok` imamo nešto drugačiji sastav uglja i samo od remonta, negdje od kraja jula, do 30. septembra, imali smo veću potrošnju za oko 100.000 tona uglja i to je jedan od razloga zašto na depou nemamo uobičajene količine uglja", rekao je Cvijetinović i dodao da se situacija ubrzano stabilizuje.

Iz Uprave RiTE "Ugljevik" istakli su da je stanje na depou danas dosta bolje nego ranijih dana.

Dvije pozicije za eksploataciju uglja su aktivne i, kako su naveli iz Uprave, neće biti problema u snabdijevanju do kraja godine, a preduzeće se priprema i za stvaranje zaliha do remonta koji je planiran za 1. april 2025. godine.

Iz Uprave RiTE "Ugljevik" poručuju i da su u stalnom kontaktu sa radnicima, te da se redovno obilaze lokacije na kojima se vrši eksploatacija uglja.

Iako ova godina predstavlja jednu od najsloženijih za poslovanje preduzeća, iz Uprave su naglasili da su uspjeli da se izbore sa izazovima.

"Radi se u punom kapacitetu i nema potrebe za panikom koja se ovih dana stvara, a nadamo se da ćemo do kraja godine ispuniti sve ciljeve koje smo zacrtali", poručili su iz RiTE "Ugljevik". 

14°

Umjereno oblačno
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    13°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI