Koliko novca je zarađeno od naplate putarine na autoputevima u Srpskoj

Autoputevi u Srpskoj postaju nezaobilazna trasa mnogih vozača, jer udobnije, brže i sigurnije stignu do željenog mjesta, a u prilog tome govori i podatak da je za osam mjeseci ove godine kroz naplatne rampe prošlo 4.752.085 miliona vozila, što je za 390.529 više u odnosu na isti period lani.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Iako je skoro uvijek, bilo danju ili noću, evidentan sve veći broj vozila, najveći promet je, ipak, ljeti, u julu i avgustu, što je i očekivano, s obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Autoputevi Republike Srpske” Nedeljko Ćorić istakao je za „Glas Srpske” da savremene putne pravce svakodnevno koriste hiljade putničkih i teretnih vozila, što potvrđuje i trend rasta prihoda.

- Za osam mjeseci ove godine ostvaren je prihod po osnovu naplate putarine u iznosu od 25,54 miliona KM, a u odnosu na isti period lani zabilježen je rast od 7,85 odsto. Slijedeći trend povećanja očekujemo da bi na kraju ove godine prihod po ovom osnovu mogao da bude veći u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 35,87 miliona KM - kazao je Ćorić.

On je podsjetio da je u 2022. godini ostvaren prihod u iznosu od 29,98 miliona maraka, dok je godinu ranije iznosio 25,56 miliona KM.

- Prihod od naplate putarine na dionicama autoputeva, kao i od akciza, koristi se u skladu sa usvojenim Planom poslovanja preduzeća i služi za servisiranje kreditnih obaveza, finansiranje tekućih troškova poslovanja preduzeća, pripremu i izradu studijske i projektne dokumentacije za nove projekte autoputeva i brzih puteva, kapitalna ulaganja u nove projekte i tome slično - istakao je Ćorić.

Rast prihoda od naplate putarine na autoputevima u Srpskoj direktno je, prema njegovim riječima, povezan sa povećanjem broja vozila koja se kreću navedenim saobraćajnicama.

- Osim toga za korisnike smo obezbijedili i niz novih pogodnosti, posebno u dijelu elektronske naplate putarine, što je takođe uticalo na povećanje broja korisnika naših usluga - rekao je Ćorić, dodajući da konstantno prate i analiziraju potrebe korisnika i u skladu s tim se pripremaju određene pogodnosti.

Pogodnosti

U proteklom periodu najviše pogodnosti osjetili su korisnici elektronske naplate putarine, koji su, objasnio je Nedeljko Ćorić, imali mogućnost da po najnižoj cijeni nabave TAG uređaje i kroz naplatne stanice prolaze brže, jednostavnije i povoljnije.

- Isto tako, omogućeno je korišćenje jednog TAG uređaja i na autoputevima u FBiH, a uskoro i u Srbiji, zatim i u regionu - kazao je Ćorić.

20°

Umjereno oblačno
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    19°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    16°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    13°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI