Stojičić: Podrška nastavnicima u iskazivanju negodovanja zbog nasilja

Pojave nasilja u školama u Republici Srpskoj moraju se svesti na najmanju moguću mjeru i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske razumije potrebu prosvjetnih radnika da izraze negodovanje mirnim protestima i iskažu solidarnost sa onima koji su bili izloženi bilo kojem vidu nasilja, poručila je resorni ministar Željka Stojičić.

REPUBLIKA SRPSKA

Stojičićeva je rekla Srni da je u školama u Republici Srpskoj mali procenat neželjenih slučajeva, te da se teži nultoj stopi tolerancije na nasilje.

"Izražavam osudu i žaljenje zbog svih nastavnika koji su u posljednje vrijeme izloženi nasilju i takvim pojavama uopšte, a posebno u školama tome moramo stati u kraj", istakla je Stojičićeva.

Ona je navela da su škole u Srpskoj uređene i zdrave sredine, ali da i najmanji procenat zabilježenog nasilja treba ozbiljno shvatiti.

"I najmanji procenat zabilježenog nasilja nas obavezuje da mnogo više radimo na prevenciji nasilja i edukaciji prosvjetnih radnika u ovom smislu, te razvijanju zdravijih partnerskih odnosa sa roditeljima", rekla je Stojičićeva.

Ona je napomenula da Ministarstvo kontinuirano ulaže u vaspitno-obrazovni sistem s ciljem njegovog stalnog unapređenja i stvaranja zdravog i stimulativnog okruženja za učenike i sve zaposlene u školama, kao i uspostavljanje mehanizama za sprečavanje i prevenciju nasilja u školama.

"U tome smislu je ključna veća angažovanost svih rukovodstava škola, kao i aktiva direktora škola koji treba da uspostave jaču saradnju i definišu odnose u školama, te da uspostave atmosferu koja će biti podržavajuća za sve zaposlene, kao i za učenike, te roditelje koji treba da imaju jednak tretman", poručila je Stojičićeva.

Ona smatra da je važno razviti odnos neposredne komunikacije učenika i nastavnika u školama.

"U ovoj godini smo značajno ojačali stručne službe u školama i omogućili školama sa više od 1.000 učenika da imaju još jednog stručnog saradnika", rekla je Stojičićeva.

Ona je poručila roditeljima koji nisu zadovoljni nečim u školi da se obrate razrednom starješini i razgovaraju, te istakla da su saradnja i dijalog najbolji načini rješavanja bilo koji problem.

"Svaka nesaradnja i djelovanje nastavnika i roditelja, koje nije zajedničko, negativno se održavaju na dijete, a svaka vrsta nasilja pokazuje nemoć", upozorila je Stojičićeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da će u srijedu, 30. oktobra, u Bijeljini u 12.00 časova Sindikat organizovati protestni skup "Stop nasilju nad prosvjetnim radnicima".

18°

Umjereno oblačno
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    15°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI