Kotor Varoš: Kod četvoro djece potvrđen virusni meningitis

Kod četvoro djece u Kotor Varošu potvrđen je virusni meningitis, zbog čega su mališani hospitalizovani u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, gdje primaju neophodnu terapiju i niko nije životno ugrožen.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Depositphotos

Potvrdio je to “Glasu Srpske” direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić koji je rekao da je testirano petnaestak djece koja su se javila sa simptomima visoke temperature i povraćanjem.

- Virus je potvrđen kod troje djece iz vrtića i jednog osnovca. Nismo ništa prepustili slučaju, zato smo djecu poslali u UKC. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su nam savjetovali da se higijena podigne na viši nivo, ali nije bilo preporuke da se škola ili vrtić zatvore - rekao je Bibić podsjetivši da se sve dogodilo polovinom prošle sedmice.

Naglašava da situacija nije alarmantna i da vjeruje da neće doći do epidemije.

Bibić je istakao da pedijatrijska služba Doma zdravlja prati situaciju te da su i ljekari u Službi hitne pomoći dobili instrukcije kako da postupaju ukoliko se javi neko sa simptomima koji bi mogli ukazivati na ovo virusno oboljenje.

Vršilac dužnosti direktora vrtića “Larisa Šugić” u Kotor Varošu Biljana Lukić kazala je da je o svemu obavijestila Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Kod troje djece iz starije vrtićke grupe potvrđen je virusni meningitis. Hvala Bogu, djeca su dobro. Redovno dezinfikujemo prostor, provjetravamo i preduzimamo sve što možemo, ali panika se proširila među roditeljima, tako da veoma malo djece dolazi u vrtić - rekla je Lukićeva.

Direktor kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Dušan Petrušić rekao je da je oboljelo jedno dijete u prvom razredu.

- Od resornog ministarstva sam zatražio uvođenje nastave na daljinu za taj razred iz preventivnih razloga, dok prođe period inkubacije od 15 dana, pa vidjećemo kakav će biti njihov odgovor - rekao je Petrušić.

13°

Oblačno
  • 11:00

    Umjereno oblačno
    13°C
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    17°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI