Uvoz zlata, satova i parfema u BiH premašio 107 miliona KM

Gotov nakit uvozimo iz Italije, a lomljeno zlato prodajemo u Tursku, može se zaključiti iz podataka o uvozu i izvozu koji vodi Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Kada su parfemi u pitanju, građani BiH vole kupovati evropske proizvode, iz Francuske i Španije, a kada biraju satove, najčešće kupuju one iz Kine.

BiH

I uvoz i izvoz zlata i drugih plemenitih materijala u BiH drži nivo od prošle godine pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, piše Capital.

Naime, za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je zlata ukupne vrijednosti sa dažbinama 52 miliona KM, a izvezeno je tek nešto više od 32 miliona KM. Slično je bilo i prošle godine, kada je uvezeno oko 56 miliona KM plemenitih materijala, dok je izvezeno skoro 34 miliona.

Ubjedljivo najviše se uveze draguljarskih predmeta od plemenitog materijala ili metala platiniranih plemenitim materijalima, preko 32 miliona KM. A najviše se izvezlo otpadaka ili lomljevina od plemenitih materijala, ukupne vrijednosti koja prelazi 20 miliona KM. Isti trend bio je prisutan prethodnih godina.

Tržište satova teško 17 miliona KM

Tržište satova u BiH ove godine je prešlo vrijednost od 17 miliona KM. Uvezeno je ukupno oko 65 tona satova, u vrijednosti od preko 13,5 miliona KM, na šta su plaćene dažbine od 3,5 miliona KM.

Od ovog iznosa oko 800 hiljada KM se odnosi na satove, uključujući i štoperice koje imaju kućište od plemenitog materijala ili su platinirani plemenitim metalima poput zlata.

Ubjedljivo najveći uvoznik satova u BiH je Kina, a nakon nje ide evropski lider u proizvodnji satova Švajcarska, zatim Hong Kong podaci su UIO BiH.

Parfemi dominantno stižu iz evropskih zemalja, najskuplji iz Francuske

Daleko je veće tržište parfema koje je za prvih devet mjeseci doseglo vrijednost od 38,5 miliona KM sa dažbinama.

Ovogodišnji uvoz je za osam miliona nadmašio prošlogodišnji, bar po vrijednosti u novcu, ali i količini. S obzirom na to da se parfemi, kao i druga roba računaju u kilogramima, za prvih devet mjeseci ove godine je uvezeno 778 tona parfema, a prošle 609.

Kada su parfemi u pitanju dominiraju evropske zemlje. Po vrijednosti dominira Francuska, a po količini Španija. Naime, 70 tona parfema iz Francuske koštalo je više od deset miliona KM, dok je preko 120 tona iz Španije koštalo oko sedam miliona KM.

Najmanji zabilježeni uvoz je iz Portugala, 260 grama nepoznatog parfema, koštalo je nešto manje od tri KM, a na to su plaćene dažbine od 0,86 KM.

14°

Vedro
  • 23:00

    Vedro
    14°C
  • 02:00

    Vedro
    13°C
  • 05:00

    Vedro
    11°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI