Porodica protiv organizacije koncerta: Bora Đorđević zaslužuje više

Članovi porodice Borisava Bore Đorđevića (1952-2024) i rok sastava Riblja čorba danas su se oglasili povodom koncerta nazvanog "Bori u čast" koji je najavljen za 2. novembar u beogradskom klubu "Zapa baza".

REGION I SVIJET

- Želimo da naglasimo da porodica Bore Đorđevića, kao i njegov bend, nisu uključeni u organizaciju ovog koncerta i nisu dali saglasnost za njegovo održavanje u ovakvom formatu, navedeno je na Fejsbuku Riblje čorbe.

Preko Fejsbuk eventa i prodajne mreže Tikets najavljen je "koncert i jedinstven kabare u Borinu čast", uz učešće glumca Sergeja Trifunovića, i muzičara Aleksandra Sedlara, Đorđa Miljenovića, Džordžija, Mikrija i Krsme.

- Ovaj događaj nije 'Rasprodaja bola' već čista ljubav prema Borinim pjesmama. Iz tog razloga u okviru programa, biće potpisivanje peticije za postavljanje spomenika Đorđeviću na Tašmajdanu za čiju izradu će sav prihod od ulaznica biti proslijeđen, navedeno je u najavi događaja.

Tim povodom, danas su se "zakonski nosioci njegovih autorskih prava i zastupnici stvaralaštva" Đorđevića zahvalili organizatorima koncerta "Bori u čast" "na njihovoj iskrenoj namjeri da odaju počast čovjeku koji je obilježio muzičku scenu".

Kako je navedeno, "svaki pokušaj da se taj doprinos ovjekovječi je, u suštini, gest dubokog poštovanja prema njegovom radu".

- Međutim, iako prepoznajemo ljepotu ove namjere, smatramo da način na koji se ovaj događaj realizuje nije u potpunosti u skladu sa vrijednostima i principima koje je Bora zastupao tokom svog života, naveli su članovi porodice i benda.

U cilju pronalaženja rješenja "koje bi bilo u skladu sa Borinim vrijednostima i njegovim umjetničkim nasljeđem", porodica i bend su se obratili organizatorima sa prijedlogom da se koncert održi bez prodaje karata i prikupljanja novca na ovaj način.

- Smatramo da to nije prikladno za veličinu i značaj ličnosti kakva je Bora Đorđević. Nažalost, naš prijedlog nije prihvaćen i organizatori su se oglušili o njega, što nas je stavilo u neprijatnu poziciju, navedeno je u saopštenju.

Đorđevićeva supruga Dubravka i sin Boris, menadžer Bane Obradović, i članovi Riblje čorbe Vicko Milatović, Vidoja Božinović Džindžer, Nikola Zorić, Jovan Jeftić Joca i Ivke Stanković, potpisali su saopštenje u kome je ocijenjeno da je "ideja o postavljanju spomenika plemenita i zaslužuje posebnu pažnju".

Članovi porodice i benda su dodali da je za "poduhvat te veličine potrebno je uključivanje šire zajednice, i nadležnih državnih organa koji prepoznaju značaj Bore Đorđevića za kulturnu baštinu Srbije i Balkana, i time se na odgovarajući način pobrinuli za ovaj vrijedan čin".

- Zahvaljujemo se na razumijevanju i srdačno pozdravljamo svaki budući pokušaj odavanja počasti našem Bori, uz poziv da se to čini u skladu sa voljom njegove porodice i onih koji nastavljaju njegov muzički put, rečeno je u saopštenju.

12°

Vedro
  • 23:00

    Vedro
    14°C
  • 02:00

    Vedro
    13°C
  • 05:00

    Vedro
    11°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI