Udruženje prosvjetara "Ipak se okreće" traži izmjene Krivičnog zakonika RS: Do 5 godina zatvora za napad na učitelja, ljekara ili novinara

Udruženje prosvjetnih radnika "Ipak se okreće" traži izmene Krivičnog zakonika Republike Srpske, kako bi se kao posebno krivično djelo sankcionisa napad na lice koje obavlja poslove od javnog značaja, saopšteno je iz ovog udruženja.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako navode prosvjetari, takvi su poslovi učitelja i profesora, ljekara i medicinskog osoblja, kao i novinara i medijskih radnika.

– Smatramo da je neophodno uvesti kao posebno krivično djelo napad na lice koje obavlja poslove od javnog značaja sa zaprijećenom kaznom zatvora od 3 mjeseca do 3 godine – saopšteno je iz ovog udruženja.

Kako navode, kao kvalifikovani oblik ovog djela, potrebno je predvidjeti napad koji je praćen prijetnjom oružjem, koji treba da bude sankcionisan kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

– Još strože kazne je potrebno predvidjeti za napade koji se dešavaju u samim obrazovnim ustanovama, jer škole moraju biti sigurno mjesto za učenje i rad – navode iz Udruženja “Ipak se okreće”.

Na ovakav potez su ih, poručuju prosvjetari, podstakli tragični i bolni događaji, koji su u posljednjoj godini ogolili surovu istinu, koja se više ne može ignorisati – učitelji, nastavnici, profesori, ljekari, novinari i druga lica, koja svojim radom doprinose napretku društva, sve su više izloženi nasilju, ponižavanju i napadima.

– Krajnje je vrijeme da se zauzmemo za njih, da im pružimo zasluženu podršku, osjećaj sigurnosti i vratimo nadu u bolje sutra. Kao jedan od prvih koraka u tom pravcu, pozivamo nadležne institucije da u Krivični zakonik Republike Srpske uvedu pojam „poslova od javnog značaja“, pod kojim bi se podrazumijevalo obavljanje profesije ili dužnosti koja nosi povećan rizik po bezbjednost lica koja ih obavljaju – navode prosvjetari.

Dodaju da bi se ovaj pojam odnosio na zanimanja koja su od značaja za zdravlje ljudi, obrazovanje I javno informisanje. Ovakvo rješenje, kako tvrde, postoji u Krivičnom zakoniku Srbije i pored učitelja, nastavnika i profesora, obuhvata i ljekare i novinare.

– Napadi koji su duboko potresli naše zajednice – u Ribnikaru, Sanskom Mostu i Bijeljini – jasan su pokazatelj onoga o čemu se dugo ćuti: bezbjednost onih koji obrazuju i vaspitavaju našu djecu duboko je ugrožena. Oni koji s ljubavlju i požrtvovanošću grade temelje naše budućnosti, ostavljeni su bezadekvatne zaštite i zasluženog poštovanja – navodi se u inicijativi ovog Udruženja.

Prosvjetari dodaju da nemili događaj u Bratuncu samo potvrđuje da je dodatnu zaštitu potrebno pružiti I ljekarima, koji neumorno spasavaju naše živote i brinu o našem zdravlju, a da u ništa boljem položaju nisu ni novinari, koji svojim radom brane slobodu govora i istinu.

– Stoga, pozivamo da se sve ove kategorije posebno zaštite propisivanjem strožih kazni za krivična djela protiv njihovog života, zdravlja, tjelesnog integriteta i sigurnosti, kada su izvršena u vezi sa profesijom koju obavljaju – navode prosvjetari.

Udruženje će u ponedjeljak, kako su potvrdili za Srpskainfo, ovu inicijativu uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

12°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    11°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    9°C
  • 05:00

    Vedro
    7°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI