Manastir Svete Petke u Bijeljini bogatiji za ovjekovječene velikane Pupina i Teslu: Genijalci listom vjeru ljubili

Manastir Svete Petke, omiljene svetice, za koju je sveti vladika Nikolaj Velimirović govorio da je srpskog porekla, u bijeljinskom naselju „Pet jezera“, osvanuo je, juče, ljepši za dva lijepa spomen znamenja, posvećena div junacima srpskoga roda -Nikoli Tesli i Mihailu Pupinu.

BIJELJINA

Kraj prelijepe crkve, urađene u ruskom stilu i konaka, ovi biljezi u kamenu, su, praktično, samo dio umjetnički ovjekovječanih čuvenih Srba. Ranije su, u manastirskoj porti, postavljene biste Karađorđa, Isidore Sekulić, Desanke Maksimović, svetog Petra Zimonjića, svetog vladike Nikolaja Velimirovića i drugih znamenitih Srba, ali i spomenik slavnom Fjodoru Mihailoviču Dostojevskom.

Biste je darovao umirovljeni vladika Vasilije, a postamente i sve drugo od kamena, u umjetničkom duhu, poklonili su Bijeljinci akademici SKANU, Dragoljub i Miloš Mirkovići sa porodicama.

Mirkovići podsjećaju da su „svi veliki ljudi, među kojima i Srbi, bili vjerujući i zato im je mjesto uz svetinje, koje su ljubili, svim srcem, kao i vjeru svoju pravoslavnu“.

A, srpski velikani bili su očarani i pripadnošću svom rodu.

Na obilježju Pupinu isklesano je: - Žrtvuj se, pomozi svom narodu, brate moj, i pokaži da si čelik Srbin, a Bog će to strostruko nadoknaditi.

Kod genija iz Smiljana Mirkovići su napisali u kamenu: - Smrt ne postoji. Svetlost u dušu vraća se u neku od prethodnih energija. Ovo saznanje usmjerava čovjeka u duhovnost i moralnost.

18°

Umjereno oblačno
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    16°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    12°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI