Sindikat upozorava: Ugljevik će stati, nema dovoljno uglja

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevika saopštava da je stanje u tom preduzeću krajnje alarmantno i traži hitno uključivanje svih relevatnih faktora u lancu upravljanja kako bi se problemi riješili.

BIJELJINA

Navode da nakon niza sastanaka sa svim relevantnim institucijama od Uprave preduzeća, Uprave matičnog preduzeća i nadležnog ministarstva, Sindikalna organizacija ZP RiTE Ugljevik se osjeća obaveznom da informiše radnike preduzeća i cjelokupnu javnost o aktuelnoj situaciju u tom preduzeću.

"Na depou Termoelektrane nalaze se zalihe uglja dovoljne za manje od dva dana rada postojećeg bloka TE, te da je ugrožena stabilnost snabijevanja ugljem u budućnosti. Upozoravamo da zbog ovakvog stanja svaka promjena vremenskih uslova koja bi obustavila eksploataciju uglja u rudniku može dovesti do obustave rada postojećeg bloka TE, time i do obustave proizvodnje električne energije", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da sve ovo prijeti da izazove velike posljedice po energetski sistem Republike Srpske s obzirom na to da ZP RiTE Ugljevik proizvodi jednu trećinu električne energije u sistemu ERS, a o posljedicama po samo preduzeće suvišno je govoriti. 

Dodaju da sindikalna organizacija zajedno sa radnicima preduzeća rješenje vidi, pored investicija u rudarsku opremu i mehanizaciju i traže da im  se dodijeli koncesija na ležište uglja Ugljevik Istok 2, gdje ugalj svojim karakteristikama više odgovara radu postojećeg bloka TE i čija je eksploatacija pogodnija i brža u odnosu na postojeće ležište iz koga se snabdijeva termoelektrana.

"Napominjemo da je zahtjev za dodjeljivanje predmetne koncesije bio sadržan u odluci o stupanju u štrajk broj 108/24 od 6.3.2024. godine na osnovu koje je održan niz sastanaka sa svim relevantnim akterima čiji je rezultat bio održavanje tematske sjednice Skupštine opštine Ugljevik dana 30.4.2024. godine na kojoj su date garancije da će predmetno ležište uglja Ugljevik Istok 2 biti dodijeljeno ZP RiTE Ugljevik te je usvojen zaključak kojim se isto zahtijeva od Uprave preduzeća, Uprave matičnog preduzeća i Vlade Republike Srpske a koji zaključak je objavljen u Službenom biltenu opštine Ugljevik", navodi se u saopštenju.

Sindikalna organizacija ZP RITE Ugljevik traži hitno uključivanje svih relevantnih institucija u Republici Srpskoj u rješavanje problema sa kojima se suočava naše preduzeće sve kako bi se osigurala stabilnost rada, očuvao dostignuti nivo radničkih prava, kao i stabilnost cjelokupnog energetskog sistema Republike Srpske. 

13°

Oblačno
  • 23:00

    Oblačno
    13°C
  • 02:00

    Oblačno
    12°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    9°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI