Vode Srpske: Doboj sada ima visok stepen zaštite od bujičnih poplava

Realizacijom projekta izgradnje kanala Liješanj i Grab, kao prve linije zaštite od brdskih voda užeg gradskog područja Doboja, ovaj grad je dobio visok stepen zaštite od bujičnih poplava, saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Vode Srpske

"Realizacija ovog projekta je od velikog značaja za grad Doboj i za njegove građane. Pored adekvatne zaštite od poplava, građani su dobili i uređeno mjesto gdje mogu prošetati i uživati u prirodi", navedeno je u saopštenju.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da uže gradsko područje Doboja nije imalo kompletan sistem zaštite od brdskih voda i bilo je pod visokim poplavnim rizikom usljed ugroženosti od velikih voda rijeke Bosne zajedno sa povodnjima na rijekama Usora i Spreča.

Kanalima Liješanj i Grab proticajni profil znatno je proširen, a novoizgrađeno korito može da primi dosta veću količinu vode.

Osim toga, i propratni lijevi odbrambeni nasip obodnog kanala ka gradu je rekonstruisan, odnosno ojačan i po potrebi izdignut.

Izvođač je izveo radove u skladu sa ugovorom, projektnom dokumentacijom, propisima i pravilima struke kvalitetno i u skladu sa tehničkim specifikacijama, pa je 17. jula izvršena kontrola radova i primopredaja.

Odmah nakon poplave u maju 2014. godine, u okviru interventnih mjera koje je sprovela Javna ustanova "Vode Srpske" urađena je tehnička dokumentacija, a zatim su izvedeni i radovi na uređenju najnizvodnije dionice potoka Liješanj, odnosno ušće u rijeku Bosnu u dužini od oko 125 metara, sa izgradnjom parapetnog zida uz lijevu obalu kanala u dužini od oko 60 metara.

U februaru 2023. godine potpisan je ugovor za realizaciju projekta "Regulacija potoka Liješanj i Grab u Doboju" sa izvođačem radova "Keso gradnja" Zvornik.

Vrijednost projekta je iznosila 2.464.351 KM bez PDV-a, a finansiran je iz kredita Evropske investicione banke za mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Izvođač je počeo radove 27. marta 2023. godine na osnovu glavnog projekta Zavoda za vodoprivredu Bijeljina.

"U okviru realizacije projekta, između ostalog, izvedeni su radovi na regulaciji korita potoka Liješanj i Grab, izgrađeni objekti za stabilizaciju riječnog dna, urađena je nizvodna i uzvodna prelazna dionica, rehabilitacija postojećih i izgradnja novih kaskada za savladavanje visinskih razlika, objekat ušća potoka Grab u potok Liješanj, te propusti - mostovi", navodi se u saopštenju.

Osim toga, izvedeni su radovi na uređenju kanala Liješanj u zoni ušća u rijeku Bosnu na dužini od 2.344 metra i regulacija obodnog kanala Grab u dužini od 665 metara od ušća sa obodnim kanalom Liješanj radi potpunog eliminisanja poplavnog rizika od slivnih voda vodotoka Liješanj i Grab u Doboju.

Prilikom realizacije projekta urađeno je ukupno 27 stabilizacionih pragova na potoku Liješanj i 12 na potoku Grab.

Na potoku Liješanj postojale su četiri kaskade koje su zadržane, a izgrađene su još četiri nove.

Tri postojeća propusta su uklonjena i zamjenjena sa tri nova koja su armirano betonska.

13°

Oblačno
  • 23:00

    Oblačno
    13°C
  • 02:00

    Oblačno
    12°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    9°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI