Plesni studio „Megadance“: Žene oboljele od raka dojke nisu same!

Na međunarodnom nivou mjesec oktobar je u znaku ružičaste trake kao mjesec posvećen borbi protiv karcinoma dojke. Oktobar ili kako ga još zovu, „ružičasti mjesec“ prilika je da se u javnosti više i češće govori o važnosti redovnih preventivnih pregleda, ranog otkrivanja bolesti, dostupnosti lijekova te načinima društvene podrške oboljelim ženama.

BIJELJINA

Plesni studio „MegaDance“ iz Bijeljine i ove je godine organizovao veče podrške ženama oboljelih od raka dojke a učešće su uzele članice ovog Plesnog studija, članice Udruženja „GEA“ iz Bijeljine kao i brojni prijatelji Plesnog studija „MagaDance“.Ovogodišnje okupljanje održano je u nedjelju, 13. oktobra u Centru za kulturu „Semberija“. 

-Prije četiri godine poželjela sam da sa mojim zumbalinama upriličim veče podrške ženama oboljelim od raka dojke i da plešući skromno obilježimo ružičasti oktobar. Međutim, dobri ljudi prepoznaju lijepe ideje i požele da daju svoj doprinos tako je kroz ove četiri godine moja ideja prerasla u jedna divan događaj koji je već postao tradicija - tradicija putem koje našim majkama, sestrama, prijateljicama... želimo poručiti da nisu same“, rekla je Milica Bjelica, licencirani zumba fitnes instruktor u Plesnom studio „MegaDance“.

U okviru večeri podrške ženama oboljelim od raka dojke upriličeno je i predavanje psihoterapeuta Vedrane Rakić. Ona je okupljenim ženama govorila ne temu: „Važnost psihosocijalne podrške onda kada tijelo pati“.

-Vedrana Rakić nam je održala predivno i veoma korisno predavanje o važnosti podrške u  teškim trenucima. Još veću draž cijelom skupu dalo je uključivanje nekoliko hrabrih žena boraca koje su sa svima nama podijelile svoja iskustva iz borbe sa ovom teškom bolešću. Zajedno smo se osvrnuli i na važnost pokreta kada je u pitanju naše psiho-fizičko zdravlje pa smo potom zaplesali i cijelo veče obojili veselim raspoloženjem“, istakla je Milica Bjelica.

Poslije predavanja i plesa, podijeljen je veliki broj nagrada te je nastavljeno druženje uz posluženje koju su pripremile vrijedne žene ovog plesnog studija. 

Rak dojke najčešći je maligni tumor i čini oko 25% svih malignih bolesti kod žena. Predstavlja najčešći uzrok smrti od malignih oboljenja u ženskoj populaciji, a 18% svih smrtnosti uzrokovanih rakom je upravo od raka dojke. Međutim, ukoliko se rano otkrije, rak dojke je izlječiv i zato se u brojnim kampanjama mnogo pažnje posvećuje ohrabrivanju žena na redovne preventivne preglede.

13°

Oblačno
  • 23:00

    Oblačno
    13°C
  • 02:00

    Oblačno
    12°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    9°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI