Ministarstvo: U BiH se ne vrše obuke moldavskih državljana

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara odbacilo je neosnovane medijske navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH, napominjući da je riječ o netačnim i ničim potkrepljenim tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakve veze sa BiH.

BiH

”Ministarstvu bezbjednosti nisu stigli nikakvi zvanični upiti od moldavskih vlasti niti su dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili ove tvrdnje”, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Iz Ministarstva su istakli u demantiju da je spominjanje BiH u ovom kontekstu očigledno pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja u neđelju, 20. oktobra, bira predsjednika.

“Posebno ističemo da BiH namjerno stavljaju u ovaj kontekst, jer nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun”, navedeno je u saopštenju.

Stav Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija u BiH, kako navode, je jasan – imaju neutralnu politiku i apeluju da se u Ukrajini što prije dođe do mira i kraja rata koji predugo traje.

“Takođe, Ministarstvo bezbjednosti ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili. Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umiješanosti BiH u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose Ministarstva bezbjednosti.

“Glas Amerike” javlja da je moldavska policija saopštila juče da je razotkrila program u okviru kojeg su se stotine državljana Moldavije obučavali u Rusiji da izazivaju nerede i građanske nemire, što je “najnovija u nizu optužbi za miješanje uoči izbora u neđelju”, a pojedini građani, kako je saopšteno, obučavani su na teritoriji Srbije i BiH.

I Radio “Slobodna Evropa” objavio je da moldavske vlasti tvrde da su identifikovale više od stotinu mladih ljudi koji su navodno obučavani u Rusiji, BiH i Srbiji za destabilizaciju u zemlji, te da je policija Moldavije uhapsila četiri osobe.