Kako razlikovati pravu od lažne aplikacije Temu?

MUP Republike Srpske upozorio je građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom „Temu“ (Temu) preko koje prevaranti prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika.

HighTech
FOTO: X.com

Dragana Vujić, inspektor za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske, za ATV je navela kako da korisnici razlikuju pravu od lažne aplikacije. Na takvo pitanje, kaže Vujić, nije lako dati jednostavan odgovor.

„Najosnovnije na šta treba da građani obrate pažnju jeste da se Temu aplikacija preuzima iz zvanične prodavnice aplikacija, Gugl plej (Google Play) ili Ap Stor (App Store). Bilo koja prodavnica koja se oglašava na zvaničnoj prodavnici aplikacija mora proći odgovarajuće sigurnosne provjere. Tako isto Temu je prošao sigurnosne provjere i ima sertifikat o sigurnosti kada su u pitanju mobilne aplikacije“, izjavila je Vujić za ATV.

Isto tako, koristi se svojevrstan https (https) protokol, upravo taj protokol koji ima s u svom nastavku znači sekjur (secure), odnosno, svojevrsnu sigurnost. Lažne stranice su obično na httpt (httpt) i nemaju slovo s, dakle sekjur uli sigurnost.

„Osim toga, ono što je značajno je da se malo više posveti pažnja čitanju, šta nudi određena aplikacija. U toj aplikaciji pogledaćete ocjene, recenzije, svaka aplikacija ima recenzije koju daju korisnici. Obično lažne aplikacije imaju sve dobre ocjene i obično su to neke defoltne recenzije, što može biti čudno. Kada su u pitanju prave aplikacije, tu ima i dobrih i loših recenzija“, istakla je Vujić.

Kada korisnik otvori originalnu Temu aplikaciju primjetiće da se na dnu aplikacije nalaze svi bitni podaci, od kontakta u slučaju problema do adrese. U slučaju da korisnici primjete bilo kakvu zloupotrebu, mogu kontaktirati korisničku podršku, ali isto tako, mogu robu i reklamirati, što sa lažnim aplikacijama nije slučaj. 

Ona kaže da je Temu aplikacija koja je posebno popularna među građanima BiH, zato što je nešto novo, tačnije, onlajn trgovina gdje se nudi široka lepeza radnih proizvoda po povoljnim cijenama te postoji mogućnost besplatne dostave.

Plaćanje se vrši onljan, kada izvršite porudžbinu, ostavite podatke o vašoj platnoj kartici, a to je ono do čega prevaranti nastoje da dođu.

„Stoga nas ne čudi pojava lažnih aplikacija putem kojih oni nastoje doći do podataka platnih kartica građana“, rekla je Vujić.

18°

Umjereno oblačno
  • 14:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    18°C
  • 20:00

    Oblačno
    13°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI