Marinković: U toku sjetva ozimih kultura

U Republici Srpskoj u toku je sjetva ozimih kultura, prije svega ječma i pšenice, rekao je Srni predsjednik republičkog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Nezavisne

Marinković je naveo da je, kada je riječ o vlažnosti zemljišta, situacija zadovoljavajuća.

"Trenutno ima dovoljno sjemena na tržištu, stvar je izbora proljoprivrednih proizvođača. Đubriva takođe ima, a cijene su varirale, međutim možemo reći da je negdje na prošlogodišnjem nivou ili možda neznatno skuplje", rekao je Marinković.

On je dodao da poljoprivredni proizvođači treba da budu spremni da se u vrijeme kada bude otkup pšenice neće znati otkupna cijena, navodeći da je pšenica berzanska roba i vjerovatno neće moći uticati ponovo na njenu cijenu.

"Treba pokušati izabrati sortiment koji odgovara mlinsko - pekarskom sektoru. Mi ćemo kao Savez i ostala udruženja pokušati da izdejstvujemo zaštitne mjere mada ne znamo kako ćemo tu proći", naveo je Marinković.

On je napomenuo da oni koji planiraju cjelokupan rod pšenice distribuirati na tržište treba da obrate pažnju na sortiment i pokušaju doći do sorti koje su prihvatljive i mlinsko-pekarskom sektoru.

15°

Kiša
  • 14:00

    Kiša
    15°C
  • 17:00

    Kiša
    16°C
  • 20:00

    Oblačno
    14°C
Kiša

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI