U toku uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija u Srpskoj

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske adaptiraće prostor i nabaviti opremu neophodnu kako bi se kompletirali uslovi za uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze u ovom zavodu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas sa savjetnikom predsjednika Republike Srpske Sonjom Davidović i vršiocem dužnosti direktora Zavoda za transfuzijsku medicinu Strahinjom Jurišićem o realizaciji aktivnosti za osnivanje i opremanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu.

U saopštenju se navodi da je osnivanje ove laboratorije važan korak ka budućem uspostavljanju registra dobrovoljnih davalaca koštane srži za građane Republike Srpske, a značajna podrška ovim aktivnostima pružena je putem humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– To je, prije svega, pomoć za pacijente kojima su matične ćelije značajne za liječenje, ali je rad HLA laboratorije važan i za razvoj transplantologije u Republici Srpskoj – ističe se u saopštenju.

Šeranić je upoznao sagovornike da je nedavno potpisan Memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine sa Ministarstvom zdravlja Srbije, čime je omogućeno stručnim ustanovama u oblasti transfuzijske medicine iz Srbije i Republike Srpske da razvijaju i unapređuju saradnju i aktivnosti potrebne za uvođenje HLA tipizacije tkiva u Republici Srpskoj.

– Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, kao nosilac projekta osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva, u narednom periodu će provesti aktivnosti adaptacije prostora, te nabavke opreme koja je neophodna da bi se kompletirali uslovi za uspostavljanje sistema za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze u ovom zavodu, a za što su sredstva obezbijeđena u akciji `S ljubavlju hrabrim srcima` –  navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite podsjetili su da su prethodno već uložena određena sredstva za opremanje, razvoj kapaciteta i edukaciju kadra u Zavodu za obavljanje ove djelatnosti.

10°

Oblačno
  • 05:00

    Oblačno
    11°C
  • 08:00

    Oblačno
    12°C
  • 11:00

    Oblačno
    15°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI