Nešković: Povlačim zakon o Ustavnom sudu BiH jer ne želim biti ničiji preduslov za blokiranja rada

I dalje ću se boriti da Bosna i Hercegovina ne bude protektorat ili da bude što manje protektorat međunarodne zajednice. Ali ću danas povući prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH jer ne želim da budem preduslov bilo kome, prije svega da budem izgovor predstavnicima bošnjačkog kluba u Domu naroda da nastave da opstruišu rad u Domu naroda BiH, istakao je Želimir Nešković, delegat SDS u Domu naroda BiH.

BiH

"Ja ovo činim radi interesa sva tri naroda, kako bismo razgovarali i donosili zajednička rješenja i kako bismo prekinuli blokade rada. I sam želim ulazak Bosne i Hercegovine u EU i ovo činim i iz tog razloga jer smatram da građani Bosne i Hercegovine ne mogu više da čekaju", poručio je Nešković.

"Žao mi je što u Bosni i Hercegovini nema prostora za razgovor, što brojni politički faktori a tu prije svega mislim na predstavnike bošnjačkog naroda nisu spremni da razgovaraju na temu odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH", naglasio je Nešković.

On je odbijanje bošnjačkih delegata da razgovaraju o odlasku stranih sudija nazvao manjkom demokratije i nepristajanju na razgovor.

"Još uvijek ostajem pri stavu da je za Bosnu i Hercegovinu najbolje da nema stranih sudija u svom Ustavnom sudu. Vidjećete kroz par godina da će ovi koji blokiraju iznošenje drugačijih mišljenja, i  u stvari uskraćuju demokratska prava građanima Bosne i Hercegovine, u tom momentu se zalagati za stavove o kojima ja sada govorim. Razgovor je jedini način da Bosnu i Hercegovinu učinimo boljom", poruka je Neškovića.

Nešković je na konferenciji za novinare kazao da ovo treba da služi na čast onima koji ga nikad nisu podržali.

"Konstantno su im puna usta srpskih interesa, a nikad nisu stali iza mog prijedloga", naglasio je Nešković, upućujući kritiku delegatima iz Kluba Srba iz SNSD-a.

Naveo je dao da je ovim prijedlogom nastojao da se pronađe rješenje koje je prihvatljivo za sva tri naroda, a ne da se problemi guraju pod tepih. On je rekao da nije bilo razumjevanja ni srpskih, ni hrvatskih, ni bošnjačkah delegata.

"Ovakav prijedlog se prije osam godina našao u istom tekstu na Predstavničkom domu. Tada se o njemu moglo diskutovati, a sada ja sedam mjeseci na sjednici nisam mogao govoriti ni o sadržaju zakona", rekao je Nešković.

18°

Vedro
  • 20:00

    Vedro
    17°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    11°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI