UNICEF: Više od 400.000 djece raseljeno u Libanu

Više od 400.000 djece u Libanu je raseljeno u protekle tri nedjelje, izjavio je visoki zvaničnik UNICEF-a, upozoravajući na "izgubljenu generaciju" u maloj zemlji koja se suočava sa brojnim krizama, a sada je uvučena u rat.

REGION I SVIJET

Izrael je pojačao svoju kampanju protiv militantne grupe Hezbolah koja dejstvuje iz Libana, uključujući pokretanje kopnene ofanzive nakon razmjena vatre sa tom proiranskom militantnom organizacijom tokom rata s Hamasom u Pojasu Gaze, prenosi AP.

Borbe u Libanu su primorale 1,2 miliona ljudi da napuste svoje domove i većina njih je tokom protekle tri nedjelje eskalacija pobjegla u Bejrut ili na sjever zemlje.

Ted Čajban, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a za humanitarne akcije, posjetio je škole koje su preuređene u skloništa za raseljene porodice, prenosi N1.

"Ono što me je zapanjilo jeste da je ovaj tronedjeljni rat pogodio tako veliki broj djece. Dok sjedimo ovdje 1,2 miliona djece je lišeno obrazovanja. Libanske javne škole su ili postale nedostupne, ili su oštećene ratom, ili se koriste kao skloništa. Posljednja stvar koja je potrebna ovoj zemlji, pored svega kroz šta je prošla, jeste rizik da izgubi nekoliko generacija", rekao je Čajban.

Iako neke privatne škole u Libanu i dalje rade, javni obrazovni sistem je ozbiljno pogođen ratom, zajedno sa najranjivijim grupama u zemlji, kao što su palestinske i sirijske izbjeglice.