Ratni veterani (ni)su odustali od protesta

Sredinom juna ove godine bivši borci Vojske Republike Srpske, okupljeni u Udruženju „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS“, najavljivali su velike proteste i blokadu republičkih institucija.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Razlog tome bilo je što aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, prije svega Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, prema njihovom mišljenju, ne čine dovoljno za poboljšanje položaja boračke populacije. Osnovni zahtjev na kojem su insistirali ratni veterani bila je revizija boračkih statusa, odnosno, kako su to oni opisivali, „odvajanje žita od kukolja“ i utvrđivanje ko je bio pravi, a ko lažni borac VRS.

Ratne veterane posebno je „raspalila“ izjava resornog ministra Danijela Egića iz decembra prošle godine, kada je iznio podatke prema kojima pravo na mjesečni borački dodatak u Republici Srpskoj ostvaruje oko 194.000 ljudi. To je izazvalo šok i nevjericu u brojnim udruženjima koja okupljaju ratne veterane i bivše pripadnike VRS, koji su isticali da čak ni u najtežim ratnim vremenima ukupan broj boraca VRS nije prelazio više od 155.000.

Naime, prema zvaničnim podacima, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je skoro 24.000 boraca VRS, a nakon rata veliki broj veterana odselio je iz BiH, dok je isto tako veliki broj učesnika rata od tada do danas prirodnim putem otišao s ovog svijeta. U svjetlu navedenih podataka, ostalo je nejasno kako se u evidencijama VRS, odnosno bivših boraca koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak, nalazi skoro 200.000 korisnika tog prava.

Međutim, iako su protesti i izlazak na ulicu nezadovoljnih boraca najavljivani još u junu, do toga ipak nije došlo. Jedan od razloga bilo je i to što je nedugo nakon toga došlo do sastanka ministra Egića s predstavnicima Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, gdje je postignut dogovor da će se u skorije vrijeme pokrenuti revizija boračkih statusa. Nakon toga došla je predizborna kampanja u toku koje su se predstavnici navedenog udruženja javno oglasili da neće na bilo koji način uticati na rezultate izbora. Međutim, izbori su došli i prošli, a od najavljene revizije “ni abera”.

Da li se o tome i dalje pregovara s nadležnima iz Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, te da li su ratni veterani odustali od najavljenih protesta, pitali smo potpredsjednika Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljka Klincova. On tvrdi da članovi njegovog udruženja i dalje insistiraju na rješavanju tog problema.

– Nismo odustali od protesta, a narednih dana održaćemo sjednicu Predsjedništva našeg udruženja i vidjeti šta i kako dalje. Kao što znate, donedavno je trajala predizborna kampanja i mi smo javno poručili da ne želimo da se svrstavamo ni na jednu stranu. Bilo kakav protest u to vrijeme bio bi iskorišten da nas se optuži da radimo po nalozima opozicije. Kada smo prije nekoliko mjeseci pregovarali s predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite o pokretanju revizije, jedan od pomoćnika ministra prozivao nas je da mi spremamo proteste upravo s tim ciljem, što je prosto nevjerovatno – kaže Klincov za Srpskainfo.

Dodaje da je revizija statusa bivših boraca VRS i dalje jedno od najvažnijih pitanja od kojeg, kako tvrdi, ne namjeravaju da odustanu.

– Kada bi se sa boračkih spiskova uklonili oni koji ne zaslužuju to pravo, u budžetu bi se odmah otvorio prostor za povećanje boračkog dodatka. Mi smo dali obećanje našim saborcima da ćemo na tom pitanju insistirati i ne namjeravamo da odustanemo. Ako se ništa ne promijeni protesta će sigurno biti – tvrdi Klincov.

15°

Umjereno oblačno
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    14°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    12°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI