Koliko će da vas košta ako prebrzo vozite u zemljama Evrope?

Da li ste ikada čuli za izraz "teška noga"? Koristi se da opiše nekoga ko ima naviku da vozi prebrzo. Međutim, sa tom navikom ide i plaćanje kazne, i to u najboljem slučaju. Koliko koštaju kazne za prekoračenje brzine u zemljama Evrope?

REGION I SVIJET
FOTO: SOPA IMAGES LIMITED / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Kao što je mnogima poznato, posebno vozačima, ograničenje brzine u naseljenim mestima, u zavisnosti od zemlje do zemlje, ide uglavnom do 50 kilmetara na sat, u nenaseljenim oko 80, dok na autoputu oko 130. Međutim, vozačima se nerijetko desi da papučicu gasa pritisnu jače nego što bi trebalo i onda završe sa kaznom u džepu. Ovo su zemlje Evrope koje imaju najstrože kazne za prekoračenje brzine.

Ovako je u Danskoj

Kazne za prekoračenje brzine u ovoj skandinavskoj zemlji su relativno visoke, posebno u naseljenim krajevima.

Ograničenje brzine za stambena naselja je nešto manje od 30 km/h, a prelazak 20 km/h preko tog ograničenja će rezultirati kaznom od 615 evra, a prekoračenjem za 40 km/h kaznom od 885 evra.

Danski zakon takođe nalaže da ako prekoračite ograničenje, bilo u stambenoj zoni ili na autoputu, vaša dozvola će biti bezuslovno oduzeta, što može trajati od šest mjeseci do 10 godina. Veliko prekoračenje brzine na autoputu, gdje je ograničenje 110, rezultira kaznom koja iznosi oko 1.000 evra.

Francuska i Monako

Francuska i Monako dele iste zakone o saobraćaju, koji su relativno blagi u poređenju sa ostatkom svijeta. Nema varijacija u visini kazne za različite prekršaje prekoračenja brzine. Bilo da se radi o prebrzoj vožnji u stambenoj zoni ili na autoputu, kazna će biti oko 140 evra.

Francuska i Monako izdaju blage kazne, ali ono što izdvaja njihove zakone o brzini je činjenica da su među retkim zemljama koje šalju ljude u zatvor zbog ponovljenih prekršaja prekoračenja brzine.

Još jedan zanimljiv aspekt pristupa ovih zemalja prebrzoj vožnji je njihov odnos prema strancima. Ako je stranac uhvaćen u prekoračenju brzine, policija može zaplijeniti vozilo i naterati osobu da plati kaznu na licu mesta ili joj može oduzeti dozvolu i zabraniti joj vožnju u Francuskoj. Iako se kazna može riješiti, vraćanje zaplijenjenog automobila može biti komplikovano, jer sudovi mogu odlučiti da, ako je prekršaj ozbiljan, kao što je duplo prekoračenje brzine u stambenoj zoni, automobil možda neće biti vraćen vlasniku i može biti prodat na aukciji. Faktor koji povećava rizik od hvatanja je široka mreža kamera za brzinu, koja broji oko 5.000 kamera, sa hiljadama lažnih kamera raspoređenih širom zemlje.

Švajcarska

Švajcarska je stepen iznad Francuske i Monaka jer je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja šalje ljude u zatvor zbog prekomjerne brzine. Zemlja je poznata po svojim strogim zakonima o saobraćaju i entuzijazmu za sprovođenje ograničenja brzine. Ograničenje brzine u stambenim zonama je nešto manje od 30 km/h, dok je najviša dozvoljena brzina na autoputu 120 km/h.

Najveća kazna koju neko može dobiti iznosi 570 evra, što se smatra opomenom i izdaje se ako neko prekorači ograničenje brzine za 17 km/h. Sve iznad toga rezultira oduzimanjem dozvole na mjesec dana, a situacija se pogoršava, pri čemu prekoračenje do 38 km/h iznad ograničenja vjerovatno dovodi do oduzimanja dozvole na najmanje tri mjeseca. U najtežim slučajevima, prekoračenje od preko 38 km/h rezultira zatvorskom kaznom od najmanje godinu dana. Jedan od zanimljivih dijelova zakona o brzini je da su kazne određene na osnovu vaših oporezivih prihoda i bogatstva.

Norveška

Norveška je poznata, ili bolje rečeno ozloglašena, po svom pristupu prema prekoračenju brzine. Norveški zakon je izuzetno strog kada je riječ o brzini. Zemlja ima najniža ograničenja brzine u Evropi. Prije nego što se osvrnemo na zatvorsku kaznu, hajde da pričamo o novčanim kaznama. Nije iznenađenje da su kazne u Norveškoj značajne, a "najlakša" kazna iznosi 720 evra za prekršaje na autoputu. Cijena kazni se povećava u gradovima i stambenim zonama. Ako vas uhvate kako vozite 12 km/h iznad ograničenja u stambenoj zoni, kazna će biti 960 evra. Najviša kazna koju osoba može dobiti iznosi 1200 evra. Brzina kojom neko premaši ograničenje određuje da li će mu dozvola biti oduzeta ili će biti poslat u zatvor.

Brzine koje određuju da li će vaša dozvola biti oduzeta variraju u zavisnosti od područja. Stambene zone imaju ograničenje brzine od 30 km/h. Ako vas uhvate kako vozite 55 km/h, dozvola može biti oduzeta na najmanje tri mjeseca do tri godine. Ono što vas može poslati u zatvor je vožnja brzinom od 75 km/h u stambenoj zoni, što će rezultirati bezuslovnom zatvorskom kaznom od najmanje 18 dana. Pored toga, prekršaji mogu rezultirati i sa najmanje 30 sati društveno korisnog rada.

17°

Umjereno oblačno
  • 17:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 20:00

    Umjereno oblačno
    15°C
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    12°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI