Dodik: Naredni izbori biće sprovedeni prema Izbornom zakonu Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da iza njega stoji narod koji mu je dao povjerenje, da je najavio kandidaturu za još jedan mandat i da će naredni izbori biti sprovedeni prema Izbornom zakonu koji je donijela Narodna skupština.

BIJELJINA

"Mi ćemo sprovesti izbore u Srpskoj u skladu sa Izbornim zakonom gdje je predviđeno da ih sprovodi Republička izborna komisija", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon današnjeg ročišta u Sudu BiH.

On je dodao da Srpska ne spori da izbore za člana Predsjedništva BiH i za Parlamentarnu skupštinu BiH sprovodi Centralna izborna komisija.

"Sve je centralno, sve je unitarno, a onaj ko se pobuni kao Milorad Dodik, onda je on kriv", istakao je Dodik.

On je naveo da je bio relaksiran na današnjem suđenju, da ga je zabavljalo, te da je čak u jednom trenutku sudija Sena Uzunović zaprijetila da će ga zadržati, na što je rekao da napiše nalog jer bi volio da se i to desi.

Upitao je zašto Uznunovićeva nije presudila ubicama porodice Golubović, rekavši da je time povrijedila čitav srpski narod.

Dodik je ukazao i da se na ovaj način razvaljuje BiH, ali da izgleda da američki ambasador Majkl Marfi želi da se to dogodi.

"Trinaest ambasadora EU mi je reklo da je Marfi budala", rekao je Dodik i dodao kako su ambasadori rekli i da jedva čekaju da Marfi ode odavde.

Takođe, Dodik je ukazao i da OHR ne postoji, pojasnivši da prema Dejtonskom sporazumu postoji visoki predstavnik i njegovo osoblje.

"Ako nema visokog predstavnika, nema ni osoblja i o tome nećemo da ćutimo. Nećete izvršiti egzekuciju nad nama", rekao je Dodik.

Upitao je i da li zaista Bošnjaci misle da će na ovaj načini napraviti državu?

"Nećete", zaključio je Dodik.

Suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću pred Sudom BiH danas je prekinuto dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane predsjednika Srpske za izuzeće sudije Sene Uzunović.

Situacija u sudnici danas prijetila da je preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primjedbe, već mu je zaprijetila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita", zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH

17°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    16°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    15°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI