TREĆA DJEČIJA SKUPŠTINA U BIJELJINI Pružiti šansu djeci da pokažu sav potencijal

Nedjelja djeteta je prilika za davanje šanse djeci da pokažu sve svoje kapacitete i potencijal, a odraslima i institucijama da ih na pravi način čuju i uvaže, rekla je zamjenik ombudsmana za djecu Jovanka Vuković danas u Bijeljini, gdje je održana treća "Dječija skupština".

BIJELJINA

"Dječijoj skupštini" predstavnika đaka osnovnih i srednjih škola sa područja Bijeljine prisustvovali su predstavnici institucije Ombudsmana za djecu Srpske, Centra za socijalni rad Bijeljina, predsjednik gradske Skupštine Aleksandar Đurđević, kao i odbornici.

Na ovom događaju učestvovali su i korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku, kao i djeca iz Udruženja "Bijeljinska djeca suncokreti".

Djeca su imala priliku da iznesu izazove sa kojima se suočavaju u obrazovnom sistemu i predlože konkretna rješenja Skupštini grada, Ombudsmanu za djecu, kao i građanima.

"Uloga odraslih jeste da vidimo koliko se trudimo i koliko smo odgovorili našem zadatku – zaštite i unapređenju prava djece", istakla je Vukovićeva.



Ona je naglasila da je neophodno da cjelokupna društvena javnost bude senzibilisana za potrebe i prava djeteta, te istakla da će i izabrani političari i svi na određenim pozicijama imati priliku da uvaže i zastupaju dječije potrebe.

"Ovo je prilika da čujemo šta djeca misle, šta kažu, koje su njihove potrebe, te da im omogućavamo da ispune svoja prava po Konvenciji UN", navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da je "Dječija skupština" veoma važan događaj za najmlađe.

"Lično mi je drago zbog interesovanja za ovaj jedinstven dječiji parlament Skupštine grada Bijeljina. `Dječija skupština` je počela sa inicijativom za unošenje dječije stolice u gradsku Skupštinu", rekla je Vukovićeva novinarima i dodala da je u okviru ovogodišnje Nedjelje djeteta Ombudsman za djecu organizovao niz aktivnosti.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je uspjeh i zadovoljstvo to što su i ove godine ugostili predstavnike svih osnovnih i srednjih škola, delegate koje su njihove škole izabrale povodom "Dječije skupštine".

"Ovo je već nekoliko godina poznata aktivnost koju sprovodimo sa pomoćnikom ombudsmana za djecu i u Udruženjem građana `Otaharin`, te smo danas bili ovdje da čujemo naše najmlađe, njihove probleme i da oni dobiju, ovdje, u Skupštini, određene informacije o onome što ih je najviše zanimalo, te kako mogu rješavati svoje probleme i potrebe", naveo je Đurđević.

Izvršni direktor "Otaharina" Dragan Joković rekao je da je danas u Bijeljini formiran dječiji parlament da bi se čuo dječiji glas.

"Posebno ističemo da su tokom Nedjelje djeteta predstavljene aktivnosti u okviru projekta `Budi promjena: aktivno protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja u školskom okruženju` u okviru kojeg će biti dodijeljeno 2.000 evra za ideju koja dobije najviše glasove na skupštini", naveo je Joković. 

17°

Umjereno oblačno
  • 23:00

    Umjereno oblačno
    17°C
  • 02:00

    Umjereno oblačno
    16°C
  • 05:00

    Umjereno oblačno
    15°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI