Ponovo poskupljuje gorivo u BiH

Veće cijene goriva za oko deset feninga očekuju se u BiH od ove sedmice, a sve zbog dešavanja na Bliskom istoku, saglasni su stručnjaci iz ove oblasti.

BiH
FOTO: Depositphotos

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je za "Nezavisne novine" da je u posljednja tri dana cijena sirove nafte na svjetskoj berzi porasla za 11 odsto.

"Prije ovih nemilih događaja između Irana i Izraela cijena je bila 70 dolara, dok sada iznosi 78 dolara po barelu, što ukazuje da će ova cijena povećati cijenu goriva na pumpama u BiH za 10 feninga po litri", kazao je Bečarević.

Ističe da trenutna dešavanja na Bliskom istoku utiču na formiranje cijena i u BiH.

"Cijene naftnih derivata trenutno iznosi od 2,40 do 2,80 KM po litri, zavisno od vrste goriva", kazao je Bečarević.

Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da se poskupljenje goriva očekuje u ovoj sedmici.

"Moguće je da će čak u narednim danima doći i do poskupljenja od 10 feninga po litri, ali u ovom momentu realnije je očekivati da to bude pet feninga, upravo zato što pumpadžije sigurno imaju starih zaliha", kazao je Savić.

Ističe da je, što se tiče nekog narednog perioda, jako teško prognozirati šta će se dalje dešavati.

"Bukvalno gledamo šta se dešava na Bliskom istoku, tako da se svi bojimo da će doći do problema sa snabdijevanjem, odnosno da će biti manja ponuda", kazao je Savić.

Kako je rekao, što se tiče cijene goriva, barem u Banjaluci, dizel košta od 2,33 do 2,39 KM, dok benzin košta od 2,33 do 2,41 marku po litri.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je ranije za "Nezavisne novine" da su građani BiH potpuno oglušili na podizanje cijena, pa tako i u slučaju goriva.

"Na poskupljenje goriva definitivno ne može uticati niko, te kada dođe do rasta cijene barela na svjetskom nivou - dođe do poskupljenja i kod nas, ali realno je da mora da postoji određeni period da bi se to odrazilo na naše tržište", kazala je Marićeva.

Ističe da će poskupljenje goriva na pumpama u BiH biti ogroman udar na potrošače jer su automobili, kako kaže, prijeka potreba.

"Ovo zaista više ne vodi ničemu… Ne znam ni kako više potrošačku korpu možemo definisati, korpu koja je prešla 3.000 KM, a znamo, ako dođe do viših cijena goriva, da će i ostale namirnice da poskupe", kazala je Marićeva i poručila da će to građanima biti problem.

Cijene nafte su u petak na azijskom trgovanju malo porasle, pa će na sedmičnom nivou rast biti popriličan. Trgovci naftom su pod utiskom događanja na Bliskom istoku.

Barel West Texas Intermediate sirove nafte od 159 litara za isporuku u novembru iznosio je 73,79 dolara u azijskom trgovanju, osam više nego na zatvaranju u četvrtak. Decembarske terminske cijene nafte brent porasle su za devet centi, na 77,71 dolar.

Čini se da će obje vrste nafte dobiti oko osam odsto na sedmičnom nivou. Rast cijena podstaknut je eskalacijom sukoba na Bliskom istoku, što je dovelo do rastuće zabrinutosti vlade oko budućeg snabdijevanja naftom iz regije. To čini trećinu ukupne globalne ponude.

Za sada su te bojazni ipak donekle ublažene slobodnim proizvodnim kapacitetima OPEC-ove skupine zemalja proizvođača nafte. Osim toga, zalihe nafte još nisu poremećene nemirima na Bliskom istoku.

16°

Vedro
  • 11:00

    Vedro
    18°C
  • 14:00

    Vedro
    19°C
  • 17:00

    Vedro
    19°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI